Familie Björn De Vrieze volgt reconstructie kruisboogmoord vanuit politiecombi

Laurens Kindt

In de wijk Drie Wilgen in Schuiferskapelle is deze voormiddag de reconstructie gehouden van de moord op Björn De Vrieze. De 28-jarige slagerszoon werd er aan zijn woning op 1 mei met een kruisboog vermoord door liefdesrivaal Jordy V.S. (24) uit Tielt. Voor de reconstructie werd de wijk de hele voormiddag hermetisch afgesloten.

Tientallen afsluitingen met zwart zeil en minstens evenveel agenten die in de hele wijk patrouilleren: pottenkijkers werden deze voormiddag niet geduld in de wijk Drie Wilgen in het centrum van Schuiferskapelle. Al van 7 uur ‘s ochtends mochten buurtbewoners niet meer met de wagen de wijk in- of uitrijden. Ook parkeren was verboden. Om 8 uur kwam de technische dienst grote hekken met zwart zeil plaatsen om de plaats-delict, de woning van slachtoffer Björn De Vrieze op het einde van een doodlopend stuk straat, van het zicht te onttrekken.

De familie van het slachtoffer kon de wedersamenstelling op schermen volgen in een videowagen van de politie

Rond 10 uur begon de reconstructie dan echt. De volledige wedersamenstelling werd gefilmd en op foto vastgelegd. Dader Jordy V.S. werd tijdens de reconstructie bijgestaan door zijn advocaat Maxim Van Winckel.

De verdachte Jordy V.S. (foto LK)
De verdachte Jordy V.S. (foto LK)

Een politieman nam de plaats van het slachtoffer in. De familie van het slachtoffer kon de wedersamenstelling op schermen volgen in een videowagen van de politie. Zo konden ze alle beelden live bekijken, zonder geconfronteerd te worden met de dader.

De 24-jarige Jordy V.S. toonde de speurders hoe hij Björn De Vrieze ‘s middags opwachtte aan zijn woning. De Tieltenaar gaf daarbij een kalme en beheerste indruk, terwijl hij gesticulerend vertelde wat er zich die dag heeft afgespeeld. Toen het slachtoffer uitstapte uit zijn wagen, ontstond er een woordenwisseling maar duurde het niet lang voor Jordy V.S. schoot met het wapen dat hij had meegebracht, een kruisboog.

Jordy V.S. toont hoe hij schoot met de kruisboog. (Foto LK)
Jordy V.S. toont hoe hij schoot met de kruisboog. (Foto LK)

De wapendeskundige liet de verdachte het schot met de kruisboog een aantal keren opnieuw doen, om de correcte baan van de fatale pijl te kunnen reconstrueren. Daarna toonde de verdachte hoe hij het lichaam van het slachtoffer naar de inkomhal van zijn woning sleepte en hem daar voor dood achterliet. Daarna vluchtte hij weg. Ook de vluchtroute werd nogmaals afgestapt met alle aanwezigen. Daarna werd Jordy V.S. met een anonieme politiewagen teruggebracht naar de gevangenis van Brugge, geëscorteerd door twee motorrijders van de politie.

Na de moord dumpte Jordy V.S. de kruisboog en de overige pijlen ergens op het grondgebied van Oostrozebeke. Pas na lang zoeken kon de politie achterhalen waar hij de wapens dumpte en konden de kruisboog en de pijlen teruggevonden worden. Het is datzelfde wapen dat vandaag gebruikt werd bij de reconstructie. Jordy V.S. verschijnt begin volgende maand nog eens voor de raadkamer in Brugge. De man wordt beschuldigd van moord en riskeert bij een eventueel assisenproces een levenslange gevangenisstraf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.