Faillissement KSV Roeselare: 147 onbetaalde leveranciers, uitspraak volgt donderdag

© LK
Laurens Kindt

Voor de rechtbank van koophandel in Kortrijk wordt vanmorgen het faillissement van voetbalclub KSV Roeselare behandeld. De club werd vorige week failliet verklaard door de rechtbank omdat een schuld van ruim 28.000 euro bij de brasserie van de REO-veiling niet betaalde, ondanks herhaaldelijke aanmaningen. De veroordeling werd bij verstek uitgesproken, omdat niemand van de club noch een advocaat op de rechtbank opdaagde.

Dinsdagmorgen was dat enigszins anders. Voorzitter Yves Olivier was aanwezig, samen met drie advocaten die voor de club optreden. Ook de curator die aangesteld werd, Yves François, tekende present net als meester Tom Noyez, de advocaat van de schuldeiser, de bvba Reo-Catering.

Advocaat Johan Vynckier, een van de raadslieden van de club, kreeg als eerste het woord en stelde dat de rechtbank niet volledig geïnformeerd was toen die exact een week geleden het faillissement uitsprak. “Op onze rekeningen stond ruim 1,2 miljoen euro. Harde cash. Het is dus niet dat we niet konden betalen. De dagvaarding is om een of andere reden niet bij de juiste persoon beland. Anders zou dit wel betaald geweest zijn en zou het faillissement nooit uitgesproken geweest zijn. We kunnen natuurlijk alleen onszelf verwijten dat we er niet waren. Het is fout gegaan tijdens de overdracht tussen de vorige manager, Brian Tevreden, en de huidige manager, Marco Manzo, die op 29 juli is aangesteld.”

Advocaat Johan Vynckier, een van de raadslieden van KSV Roeselare.
Advocaat Johan Vynckier, een van de raadslieden van KSV Roeselare.© LK

Sociaal weefsel

“Meneer Manzo heeft meteen orde op zaken willen stellen en heel wat betalingen gedaan. Wij hebben geen schulden bij cruciale schuldeisers, dat zou ook niet kunnen in het kader van het behalen van de noodzakelijke licentie. Alle spelers zijn ook correct betaald tot eind augustus. De schuld aan Reo-Catering is ook vorige week dinsdagnamiddag nog betaald geweest, want wij wisten toen niet dat wij failliet verklaard waren. Dat is uiteraard een ongeldige betaling, dat geld is ondertussen terug bij de curator. Er staat in ieder geval voldoende geld op mijn advocatenrekening om die schuld meteen te vereffenen. Dat geld is zo’n 60.000 euro, dat door mensen binnen de club verzameld is om nu al bepaalde betalingen te kunnen doen”, pleitte Johan Vynckier. Hij voegde daaraan toe dat een voetbalclub niet zomaar een economische onderneming is, maar een organisatie die verweven zit in het sociaal weefsel van een stad. “Ook dat is een element dat moet meespelen in de beslissing die u zal nemen”, aldus meester Vynckier.

De wedstrijd van het voorbije weekend, tegen Excelsior Virton, kon vanwege het faillissement niet gespeeld worden. KSV Roeselare verloor die dan ook met forfaitcijfers. Vrijdag speelt KSV Roeselare op het terrein van KSC Lokeren, tenzij het faillissement stand houdt of de zaak uitgesteld wordt.

Hoogdringend

Johnny Maeschalck, de bekende voetbaladvocaat die nu ook voor KSV Roeselare optreedt, wees de rechtbank erop dat de zaak hoogdringend is. “Wij worden geconfronteerd met forfaits. Er is er al eentje geweest, afgelopen weekend. Als er drie forfaits zijn, dan is het gedaan. Dan stopt het voor KSV Roeselare. Niet alleen voor de eerste ploeg, maar ook voor de jeugd”, pleitte meester Maeschalck. Tom Noyez, de advocaat van Reo-Catering dat vorige week KSV Roeselare dagvaardde waardoor de rechtbank het faillissement ook effectief vaststelde, verraste door te stellen dat zijn cliënt niet langer aandringt op het faillissement. “Wij handhaven onze vordering niet. We stellen ons vertrouwen in KSV Roeselare en we geven krediet. Mijn cliënt wil gewoon zijn centen zien”, klonk het.

Johnny Maeschalk tijdens zijn pleidooi.
Johnny Maeschalk tijdens zijn pleidooi.© LK

147 onbetaalde leveranciers

Curator Yves François was minder inschikkelijk. “De voorwaarden tot faillissement zijn wel degelijk vervuld”, pleitte hij. “Er is een duurzaam liquiditeitsgebrek en er is een duurzame staking van betaling. Er zijn hier maar liefst 147 leveranciers niet betaald en het merendeel daarvan wenst geen krediet te geven. De schuldeisers kregen te horen dat ze nog niet betaald werden omdat men zogezegd hun rekeningnummer niet meer had. Dat is nu toch wel een uitleg die kant noch wal raakt: een rekeningnummer staat altijd op een factuur. Een van de schuldeisers zegt letterlijk dat hij alleen maar ‘voor de zot’ gehouden werd”, klonk het scherp. De curator stelde dat hij niet meteen de volle medewerking van KSV Roeselare kreeg om zijn job te doen. “Toen ik ter plaatse ging op 10 september als curator, vroeg ik een lijst van schuldeisers. Ik heb twee lijsten gekregen waar er verschil op zat. Die lijst klopt dus niet.”

“Als curator heb ik dus op vandaag geen exact zicht op de schulden van KSV Roeselare. Er zijn wel een paar dingen die opvallen. Bij AZ Delta zijn er bijvoorbeeld openstaande facturen van ruim 20.000 euro, waarvan de oudste dateert van 31/12/2011. Al acht jaar wordt AZ Delta dus niet betaald, want er zijn nog facturen. Waarom niet? Het geld is er nochtans, zegt men. Tweede voorbeeld: hotel Mercure, dat een openstaande factuur van 29.000 euro heeft. In de boekhouding van KSV Roeselare staat er een bedrag van 1820 euro. Dat klopt dus niet. De boekhouding klopt gewoon niet”, pleitte curator François. Hij keek ook naar de toekomst. “Men houdt geen rekening met de facturen die nog gaan binnenkomen. Men heeft zes spelers gekocht of gehuurd. Hoe is dat geboekt in de boekhouding? Ik vind daar geen spoor van terug. Ik heb een factuur gekregen van Club Brugge van 60.000 euro voor de huur van een speler maar ik vind die niet terug in de boekhouding. Het geld dat nu gestort is door de Chinese aandeelhoudster, ruim 1,2 miljoen euro, is volgens mij niet bedoeld om de schuldeisers te betalen maar om dit soort uitgaven te doen”, klonk het.

In snelheid gepakt

In zijn repliek nam advocaat Johan Vynckier het betoog van de curator op de korrel. “Die bewuste factuur van AZ Delta gaat om een bedrag van 16 euro. Bovendien: AZ Delta is een sponsor van de club. Wellicht zit daar een zekere ruiloperatie achter. Bovendien klopt het niet dat het merendeel van de 147 schuldeisers ons geen krediet wil geven, integendeel: er zijn er slechts 16 die nu al hun geld opeisen. Wat die zes spelers betreft: wij hebben daar geen transfersom voor betaald, die waren vrij. Wij moeten die mensen alleen hun loon betalen”, repliceerde Johan Vynckier.

Curator Yves François is duidelijk:
Curator Yves François is duidelijk: “De voorwaarden tot faillissement zijn wel degelijk vervuld.”© LK

De voorzitter van de rechtbank vroeg hem hoe het komt dat KSV Roeselare zo amateuristisch omging met de betaling van schulden. “Er was voldoende geld, zo blijkt, en toch waren er 147 schuldeisers. Hoe kan dat?”, klonk het. “Ik kan alleen maar zeggen dat zij die nu de leiding in handen hebben, vooral meneer Manzo, zijn uiterste best doen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk betalingen te doen. Dat het nog beter kan, dat is juist. Maar dat we op 10 september onze betalingen hebben gestaakt: neen. Integendeel: meneer Manzo is in snelheid gepakt. Had men nog een maand gewacht, dan was iedereen betaald geweest”, klonk het antwoord.

De rechtbank neemt de zaak nu in beraad en zal uitspraak doen op donderdag om 15.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier