Extra onderzoek in tien jaar oude ‘duinenmoord’

Laurens Kindt

De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling heeft tien jaar na de moord op de Bulgaarse Milena Raycheva in Zeebrugge extra onderzoek bevolen. Daardoor is nog steeds niet duidelijk of de hoofdverdachte, haar vriend Kenan B. (55), zich voor het hof van assisen zal moeten verantwoorden. De man blijft tot op vandaag ontkennen.

Op 17 augustus 2010 werd een vrouwenlichaam aangetroffen in de duinen in Zeebrugge. Lange tijd bleef het een raadsel wie het slachtoffer was. De federale politie verspreidde foto’s van de kledij die nog restte en liet een tekenaar ook een gezichtstekening maken maar dat leverde niets op. Ook een flyer-actie tijdens een festival op het strand bracht geen soelaas. Pas vier jaar later, nadat de moeder van Milena Raycheva in Bulgarije aangifte deed van de verdwijning van haar dochter, kwam er schot in de zaak.

Via DNA-analyse kon de politie het lichaam eindelijk identificeren als dat van Milena Raycheva (26). In januari 2015 werd dan Kenan B. (55) aangehouden in Rotterdam. De ex-vriend van het slachtoffer is volgens het parket de dader van de moord, maar de man beweert dat hij zijn vriendin het laatst zag in Calais, toen ze een trip naar Londen wilden maken. Terwijl hij met de auto stond aan te schuiven voor de ferry, zou hij van haar een sms’je hebben gekregen waarin ze meldde dat ze vertrokken was. Nadien zou de man het spoor bijster geraakt zijn.

Extra onderzoek

Het gerecht geloofde weinig van zijn verhaal, maar had weinig echt bezwarende elementen tegen de Turkse Rotterdammer. In januari 2017 werd hij, onder betaling van een borgsom van 25.000 euro, vrijgelaten. In mei vorig jaar besliste de raadkamer al om het dossier naar de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) te sturen, met het oog op verwijzing naar het hof van assisen van West-Vlaanderen. Dinsdag besliste de KI echter om extra onderzoek te bevelen. Om welke onderzoeksdaden het precies gaat, is niet meteen duidelijk. Dat een rechtbank, tien jaar na de feiten, beslist om alsnog extra onderzoek uit te voeren, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Pas na de uitvoering van het extra onderzoek zal beslist worden of Kenan B. zich voor een volksjury zal moeten verantwoorden voor de moord op Milena Raycheva. Hij blijft in ieder geval staalhard elke betrokkenheid ontkennen.

Extra onderzoek in tien jaar oude 'duinenmoord'