Exportslachthuis Tielt riskeert zware boete maar vraagt vrijspraak voor dierenmishandeling

Net voor de ingang van de rechtbank hielden maandag voor aanvang van het proces tientallen dierenactivisten een actie met vlaggen en spandoeken. © CMW
Redactie KW

De zaakvoeder van en het bedrijf Exportslachthuis Tielt moesten zich op de rechtbank van Ieper verantwoorden omdat ze het niet zo nauw zouden hebben genomen met dierenwelzijn. De inbreuken werden door een undercoveractie van Animal Rights aan het licht gebracht. Op beelden is te zien hoe varkens worden geschopt en geslagen. “Het waren gewoon vaste praktijken in dat slachthuis, de dieren werden beschouwd als producten”, aldus de dierenrechtenorganisaties. “Wij dragen dierenwelzijn hoog in het vaandel”, reageert zaakvoerder Thomas D.

Net voor de ingang van de rechtbank hielden maandag voor aanvang van het proces tientallen dierenactivisten een actie met vlaggen en spandoeken. De actievoerders hadden de bedoeling het proces tegen het Exportslachthuis uit Tielt onder de aandacht te brengen. In de rechtzaak stond het bedrijf samen met zaakvoerder Thomas D. terecht voor feiten van dierenmishandelingen in het slachthuis.

Undercoverbeelden

De feiten werden in maart 2017 aan het licht gebracht na een undercoveroperatie van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Met videobeelden kon de organisatie aantonen dat varkens het er hard te verduren kregen. Dieren werden geslagen en geschopt en aan een ketting rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. De beelden riepen massaal verontwaardiging op. Er werd een petitie opgestart voor de sluiting van het slachthuis.

Het gaat om heel ernstige feiten en we vragen een serieuze financiële bestraffing – openbaar ministerie

“Het dossier begon inderdaad nadat we de undercoverbeelden te zien kregen”, aldus het openbaar ministerie op de rechtbank van Ieper. “Naar aanleiding daarvan hebben we de FOD Volksgezondheid verwittigd. Volksgezondheid stuurde onmiddellijk een inspecteur naar het slachthuis. Ook die stelde inbreuken vast, die werden opgenomen in de dagvaarding. Die beelden tonen waarheidsgetrouw wat er daar bezig was. Het gaat om heel ernstige feiten en we vragen een serieuze financiële bestraffing.”

Vragen bij de beelden

De advocaten van het bedrijf gaan voor de vrijspraak. De verdediging heeft vragen bij de manier waarop de beelden werden gemaakt. Die man die filmde, was immers in dienst genomen door het slachthuis als stalmeester, wat wil zeggen dat hij de mensen onder hem moest controleren. “Als die man iets zag dat niet koosjer was, dan moest hij hebben ingegrepen, want dat was zijn taak. Maar in plaats van tussen te komen, bleef hij filmen”, aldus meester Walter Damen. “De beelden zelf zijn gemanipuleerd. Een aantal stukken beeld en geluid komen niet overeen en alles wordt ingesproken door een undercoverstem, wat een bepaalde sfeer creëert.”

Volgens de raadsman heeft het bedrijf het dierenwelzijn altijd hoog in het vaandel gedragen. “Er zijn inderdaad inbreuken gepleegd, maar op de beelden is slechts één werknemer van het bedrijf te zien die zijn boekje te buiten gaat.” De verdediging verwijst naar chauffeurs die de dieren slecht behandelen, “maar dat zijn geen werknemers van de firma.”

“Ik heb dierenwelzijn altijd belangrijk gevonden en ik geloofde niet, toen ik de beelden voor het eerst te zien kreeg, dat die bij ons waren opgenomen”, zegt de zaakvoerder. “Op de video staan zaken die niet konden en daarvoor bied ik mijn excuses aan. Maar we hebben maatregelen genomen en deden dat trouwens vroeger ook al. We zijn door de affaire veel klanten verloren. Nu zijn we volop bezig aan het herstel van onze zaak. De cijfers zijn goed, maar we wachten dit vonnis af.”

Geen sluiting van het bedrijf

De openbare aanklager vraagt geen sluiting van het bedrijf, omdat het ondertussen de goede kant opging. Op de rechtbank stelden zich drie dierenorganisaties burgerlijke partij: Animal Rights, De Blauwe Wereldketen en GAIA. “We zijn precies opgericht om op te komen voor de rechten van de dieren”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Als leden van dierenrechtenorganisatie iets zien dat niet kan, dan moeten ze dat melden, anders komen zulke zaken nooit aan het licht. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, dus is het onze plicht dat te doen.”

“Het waren gewoon vaste praktijken in dat slachthuis, de dieren werden beschouwd als producten”, voegde meester Anthony Godfroid daar aan toe.

De rechter probeert tegen 19 december een vonnis te vellen in de zaak.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier