Ex-vrouw moordenares vraagt lichtere straf voor stalking

Tot zes keer toe moest de politie tussenkomen met de vraag de stalking stop te zetten.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Tot zes keer toe moest de politie tussenkomen met de vraag de stalking stop te zetten.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

De Brugse T.V. (59) vraagt in beroep een lichtere straf voor de belaging van haar ex-vrouw. Tot zes keer toe kwam de politie tussen met de vraag haar ex-vrouw niet meer te stalken. Maar zelf blijft ze haar aandeel minimaliseren. “Zij belde mij ook!”

L.C. en T.V. trouwden op 30 december 2006 in de gevangenis van Brugge. Hun jawoord haalde de nationale media, omdat het toen het eerste huwelijk betrof tussen twee vrouwen in een Belgische gevangenis. Die eerste zat een celstraf van 25 jaar uit voor de moord op haar man, dokwerker Jan Van der Heyden (39). De man werd het hoofd ingeslagen met een bijl en was met afgezaagde benen gedumpt langs de Damse Vaart in Damme. T.V. was veroordeeld voor twee brandstichtingen in Nieuwpoort.

Een jaar na het huwelijk kwam de vrouw vrij. Halfweg 2016 volgde de vervroegde vrijlating van L.C. De relatie verwaterde evenwel en in april 2017 werd de echtscheiding officieel uitgesproken. Maar toch kwam het nog tot een verzoening tussen de twee, al duurde die slechts tot eind oktober 2018. In die periode kwam het tot een definitieve breuk.

Schrik

T.V. kon de scheiding niet verwerken. Op 27 oktober 2018 kwam het tot een hoogoplopende ruzie met L.C. voor de ogen van haar kleinkinderen. De politie kwam tussenbeide en nam T.V. mee voor een nachtje in de cel. In die nacht zou L.C. het huis hebben verlaten en alle huisraad, ook een muntencollectie en de auto hebben meegenomen naar Zedelgem. Hierop begon T.V. haar ex te stalken. Zes keer legde L.C. klacht neer bij de politie.

“Maar de sfeer werd elke keer grimmiger en bedreigender”, aldus de procureur-generaal. “Op 28 juni 2019 stuurde ze zelfs ‘ik ga met jou doen wat jij met je man hebt gedaan.’ Ja, veel duidelijker en bedreigender kan het toch niet zijn?” Dat vindt ook de advocate van L.C. “De beklaagde achtervolgde mijn cliënte, hing rond aan de crèche of school van haar kleinkinderen en stuurde geregeld sms’en met bedreigingen. Op een bepaald moment werd mijn cliënte 38 keer op korte tijd opgebeld. Ze heeft enorm veel schrik.” Zelfs vlak voor en na het vonnis in oktober vorig jaar zou ze contact hebben opgenomen met L.C.

Rust

“Je ziet zelfs dat ze recent, in februari, nog berichten heeft gestuurd. Het enige wat mijn cliënte vraagt is rust!” De advocate van T.V. vroeg echter mildheid en begrip. “Het was een georkestreerd vertrek waarbij de woning werd leeggeroofd. Ze heeft al die woede opgekropt en in die berichten geventileerd. Ze is diep getroffen, we vragen hiermee rekening te houden.

“In eerste aanleg kreeg ze 12 maanden cel. De procureur-generaal vindt echter dat de vrouw haar ex een jaar heeft lastig gevallen, een jaar cel is volgens hem dan ook een terechte straf. “Mevrouw heeft genoeg kansen gekregen. Vijf keer is de politie haar gaan melden dat het genoeg is geweest, de zesde keer was er te veel aan.” T.V. daarentegen had het wellicht nog niet helemaal begrepen. “Zij belt mij ook soms, in 2019 heet ze mij ook nog gebeld!” Waarop de voorzitter: “Mevrouw, we zijn intussen wel 2021!” Uitspraak op 14 april. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.