Ex-voetballer Dirk De Vriese voor vierde keer veroordeeld voor rijden onder invloed

Links: Het ongeval in juni 2016 kostte het leven aan Elien Van Ryckeghem. Rechts zien we Dirk De Vriese samen met Elien Van Ryckeghem. © JT/TV
Redactie KW

‘Hij heeft zijn verloofde naast hem zien sterven bij een dodelijk ongeval. Een ongeval dat veroorzaakt werd door alcohol. Maar nog heeft hij geen lesje geleerd.’ Politierechter Peter Vandamme liet dinsdagmorgen geen spaander heel van ex-voetballer en spelermakelaar Dirk De Vriese (60).

Hij werd voor de vierde keer veroordeeld voor rijden onder invloed. En dat terwijl alcohol in het verkeer het leven kostte aan zijn verloofde Elien Van Ryckeghem (27) uit Houthulst.

De feiten waar de ex-profvoetballer zich voor moest verantwoorden dateren van 4 februari dit jaar. De Vriese reed toen omstreeks 1.20 uur met zijn Porsche door de Lippenslaan in Knokke-Heist. De politie wilde hem controleren, maar hij weigerde alle medewerking. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken en hijzelf vloog een nachtje in de cel. Omstreeks 8 uur ‘s morgens mocht hij weer beschikken. Maar ondanks zijn rijverbod kroop hij toch terug achter het stuur. De politie hield hem opnieuw staande en deze keer legde hij wél een ademtest af. Het resultaat: 1,68 promille. Bovendien was ook zijn inschrijving niet in orde.

De Vriese zelf kwam niet naar de rechtbank. Zijn advocaat besefte dat hij niet bepaald een sympathiek dossier had meegekregen. ‘Hij ging die avond op een kilometer van zijn woning iets drinken. Het was dan ook niet zijn bedoeling om nog te rijden. Meer nog, hij zette zijn auto onder een bewakingscamera zodat die veilig stond’, pleitte meester Brecht Maus. ‘Op een gegeven moment heeft hij een wodka gedronken en sindsdien weet hij niets meer. Ook een kameraad van hem verklaarde dat hij zich na het drinken van die wodka niets meer herinnert. Hij is er dan ook van overtuigd dat iemand iets in zijn drank heeft gedaan.’

De politierechter hechtte maar weinig geloof aan die uitleg. Het feit dat De Vriese in 2009, 2012 en 2017 al veroordeeld werd voor rijden onder invloed pleitte dan ook niet meteen in zijn voordeel. Die laatste veroordeling liep hij op na het zware ongeval in Diksmuide waarbij zijn verloofde Elien omkwam. De tegenpartij, nota bene een vriendin van Elien, werd verantwoordelijk gesteld voor het ongeval. Zij reed veel te snel en had bovendien 1,74 promille in haar bloed. De Vriese was niet in fout, maar hij had wel 0,7 promille. Daarvoor kreeg hij een boete van 300 euro.

Weinig medelijden voor ex-speler van Anderlecht

Toen de doodrijdster van zijn verloofde in mei van dit jaar opnieuw een ongeval veroorzaakte, deze keer onder invloed van drugs, sprak De Vriese zelf schande. ‘Het doet pijn dat ze zelfs na Elien haar dood haar lesje nog niet geleerd heeft. Terwijl wij nog elke dag worstelen met het verlies trekt zij zich er niets van aan.’ Woorden die hij nota bene uitsprak nadat hij zelf alweer betrapt was.

De politierechter kende dan ook maar weinig medelijden met de ex-speler van onder andere Cercle Brugge en Anderlecht. ‘Na drie veroordelingen én het verliezen van je verloofde door een ongeval waarbij alcohol aan de oorzaak ligt, zou je toch denken dat iemand zijn lesje geleerd heeft?’, vroeg hij zich luidop af. ‘Iedereen kan eens een dommigheid uitsteken. Maar we zitten hier aan vier stuks. Het is niet omdat je in Knokke woont en met een chique auto rondrijdt dat je meer mag dan een ander.’

Dirk De Vriese kreeg een boete van in totaal 10.400 euro en een rijverbod van twee jaar en drie maanden. Als hij zijn rijbewijs daarna terug wil, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven en zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw moeten afleggen. Bovendien zal hij dan ook drie jaar lang met een alcoholslot in zijn wagen moeten rondrijden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier