Ex-taxichauffeur riskeert tien jaar cel voor mensensmokkel

Redactie KW

Een Gentse taxichauffeur riskeert in beroep de maximumstraf van 10 jaar voor mensensmokkel. De procureur-generaal had liever 13,5 jaar gevorderd. “Maar helaas kan de man niet meer dan 10 jaar krijgen.”

Na zes jaar in loondienst te hebben gewerkt besliste Alfred H. in 2013 om met een eigen zaak te starten. De 45-jarige Gentenaar, die twintig jaar geleden Albanië ontvluchtte, kreeg in februari 2018 echter met financiële problemen te kampen toen hij door administratieve slordigheid zijn taxivergunning kwijtspeelde. Hij kwam in contact met Britse en Albanese mensensmokkelaars die hem inschakelden om illegalen vanuit louche Gentse en Brusselse hotels naar snelwegparkings te brengen, onder meer in Jabbeke. Ook de Veurnse industriezone en het Noord-Franse Calais behoorden tot de bestemmingen. Via telefoontaps kwam de politie hem op het spoor. Het teveel aan werk besteedde hij uit aan de gebroeders D. Alfred H. was in totaal verantwoordelijk voor 163 gesmokkelde mensen, de broers D. voor respectievelijk 38 en 24 personen. “Net zoals we cannabisplantages zien op industriële schaal, zien we hier mensensmokkel op industriële wijze”, was de procureur-generaal niet mals. “We moeten deze mensonterende pest met tak en wortel uitroeien.” Alfred H. kreeg in eerste aanleg vijf jaar cel, maar de procureur-generaal vorderde voor hem een maand cel per gesmokkelde persoon, dus 163 maand of omgerekend 13,5 jaar. “Alleen is de maximumstraf tien jaar, dus dat is ook hetgeen ik vraag.” Daarenboven vroeg hij ook een boete van 8.000 euro per slachtoffer, dus 1,3miljoen euro. De gebroeders D. kregen aanvankelijk 3 jaar en 30 maand met uitstel. Voor hen rekende de procureur-generaal op 38 en 24 maand cel. Voor de eerste komt er echter nog eens zes maand bij, omdat een 39ste slachtoffers amper zes jaar was. Ook voor hen werd 8.000euro boete per slachtoffer gevraagd.

Voor de advocaten van drie beklaagden is de vordering echter buitensporig en vragen een milde straf. Uitspraak op 18 maart.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier