Ex-prostituee riskeert zeven jaar cel voor afpersing klant die uit het leven stapte

Na haar proces in eerste aanleg verliet de beklaagde de rechtbank met opgestoken middelvingers. © AF
Redactie KW

Het openbaar ministerie vordert in beroep zeven jaar cel voor een 39-jarige ex-prostituee uit Harelbeke omdat ze een klant zodanig zwaar afperste dat die zichzelf van het leven beroofde. De man, een leraar, schonk haar 224.500 euro, inclusief goudstaven. “Een golddigger”, noemde de procureur-generaal haar. “En dat is letterlijk te nemen!”

Op 6 december 2016 stapte de toen 56-jarige D., een leerkracht, uit het leven. Uit het uitvoerige sms-verkeer op zijn gsm bleek dat de man het laatste jaar van zijn leven geregeld afspraakjes had met de prostituee S.S., die toen in Tielt woonde.

Hij zou haar eind 2015 per toeval hebben ontmoet tijdens een oudercontact in zijn school. Onderzoek wees uit dat hij en de prostituee liefst 1.300 sms’en naar elkaar verstuurden. Verder onderzoek wees uit dat de leraar haar ook bijna 225.000 euro zou hebben geschonken, inclusief goudstaven uit de familiekluis.

Voor het openbaar ministerie begon de afpersing op 24 augustus 2016 toen S.S. een bericht naar hem stuurde om meer geld omdat ze anders zelfmoord zou plegen. De berichten gingen enkel crescendo.

Des duivels

“Hij was smoor op u, terwijl u zelf net was getrouwd in april. U kende zijn attitudes en zwakheden.” Voor procureur-generaal De Smet was S.S. niet minder dan de duivel. Temeer uit facebook-foto’s bleek dat ze ook een tattoo van een duivel op haar rug had laten tatoeëren.

“U was zijn kwelduivel, zijn demoon, … U bent gewoon des duivels!!” Ze eiste steeds meer geld, maar toch betaalde de man niet. “En dan werd u pissig, boos, op uzelf want u was uw geldezeltje kwijt!”

De prostituee bleef sturen en dreigen alles aan zijn vrouw te vertellen. D. antwoordde: “Maak mijn leven niet kapot, ik heb je al zoveel gegeven.” Maar S.S. antwoordde koudweg. “Vier kilo (goud, red.) wil ik. Als je niet komt, sta je vanavond op straat!”

Golddigger

De procureur-generaal noemde haar dan ook een ‘golddigger’. “Dat mag je letterlijk nemen. Je kreeg zijn goud en je hebt zijn graf gedolven.” Haar advocaat doet dat af als nonsens. “Eerst was hij stapelverliefd en stortte hij grote bedragen om haar uit de prostitutie te halen. Hij wou haar ook voor hem alleen. Maar dat is geen misdrijf!”

Hij stuurde haar berichtjes dat ze zijn minnares was, hij een massage van haar wou en nog meer expliciete berichten die niks aan de verbeelding overlaten. Alle geld dat hij tot dan gaf, was dus een vrijwillige gift.

Maar in augustus 2016 begaat D. volgens de advocaat van S.S. een misstap door tijdens de SM een stap te ver te gaan en haar te misbruiken. Volgens de advocaat van S.S. was het geld nadien bestemd als schadevergoeding. Hij vraagt daarom de volledige vrijspraak.

Verblind door goud

“Maar die zware genitale letsels komen pas ter sprake in haar derde verhoor na zijn dood. Nooit is ze medisch onderzocht en dat komt ook nergens ter sprake in die 1.300 sms-berichten? Er is dus niet eens een begin van bewijs!”, counterde de procureur-generaal.

In eerste aanleg kreeg ze drie jaar effectief, in beroep vorderde hij er zeven. Onder meer door ziekte van de voorzitter van het hof en de coronalockdown liep het proces in beroep een jaar vertraging op.

“Maar zes jaar cel is het absolute minimum voor mij! Mentaal hebt u hem op de sporen geduwd. U bent des duivels en dermate verblind door goud dat het er bewijs is: een duivelszak is nooit gevuld, u wou steeds meer!”

S.S. sprak gedurende de gehele zitting geen woord. Staarde de procureur-generaal koud aan, maar onderbrak hem op geen enkel moment. Toen zij aan het woord kwam en ze de kans kreeg om haar spijt te betuigen, het hof te overtuigen dat ze D. zijn dood nooit gewild had, zei ze koudweg: “Ik heb niks meer te zeggen.” Uitspraak op 25 november. (OSM)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan bellen naar de Zelfmoordlijn via het nummer 1813 of surfen naar de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier