Ex-olympisch atleet uit Heist in cel voor vandalisme

Redactie KW

Hij zou tientallen auto’s gevandaliseerd hebben. De man gooide de ruiten in en stak de banden plat. Zijn beweegreden: de auto’s stonden volgens hem allemaal verkeerd geparkeerd.

“Een man die meende het heft in eigen handen te moeten nemen.” Zo beschrijft het parket Alain D. (50) uit Heist. Hij zit sinds dinsdag in de gevangenis. Hij wordt ervan verdacht meer dan 70 wagens te hebben beschadigd. Hij stak ofwel de banden plat of gooide de ruiten in. “Hij viseerde voornamelijk auto’s van toeristen en buitenlanders“, aldus Céline D’havé, procureur bij het Brugse parket. “Het ging om wagens waarvan hij dacht dat ze verkeerd geparkeerd stonden. Of dat ook zo was, blijft nog in het midden.”

Ongenoegen op sociale media

De vernielingen begonnen al in 2017. De politie kreeg de aangiftes binnen, maar stond voor een raadsel. En ook in 2018 en zelfs nog dit jaar bleven gelijkaardige klachten binnen lopen. In totaal meer dan 70 gevallen. De speurders zagen een verband, maar bleven aanvankelijk zonder verdachte zitten. Tot Alain D. zichzelf via sociale media op de radar zette. Hij uitte meermaals zijn ongenoegen over foutparkeerders en het verkeers- en parkeerbeleid in Knokke-Heist op verschillende Facebook-pagina’s.

Hoe de speurders de verdachte precies aan de verschillende feiten kunnen linken is niet helemaal duidelijk. Maar wellicht hielpen de vele camera’s in het straatbeeld van Knokke-Heist daar wel bij. “We proberen nu met het dossier terug te gaan in de tijd. En daarbij valt het op zich ook wel op dat de modus operandi telkens vrij gelijkaardig waren”, aldus procureur D’havé.

Nog zeker een maand in de cel

Alain D. lijkt zich echt wel op te werpen als de Robin Hood van het verkeer in Heist. De man kwam eerder namelijk niet in contact met het gerecht en heeft een zo goed als blanco strafregister. In 1992 nam hij zelfs deel aan de Olympische Winterspelen snelschaatsen in Albertville. Hij haalde er toen nog een negende plaats. Maar sinds dinsdag zit hij in de Brugse gevangenis. Daar zal hij al zeker nog een maand langer blijven, want de raadkamer besliste vrijdag om zijn aanhouding te bevestigen.

De prille vijftiger zelf bekende een aantal feiten, maar ontkent wel dat hij achter elke vandalenstreek die hem in de schoenen geschoven wordt zit. “Het is echt niet zo dat hij al die auto’s beschadigd heeft. Daar hebben we bewijsstukken voor. We zullen dat dan ook zo snel mogelijk bij de onderzoeksrechter voorleggen”, aldus zijn advocaat Paul Viane.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier