Ex-medewerker Clarebout Potatoes bedreigt politie en preventieadviseur met bulldozer

Redactie KW

Een Franse ex-medewerker van Clarebout Potatoes in Heuvelland staat terecht omdat hij de politie én de preventieadviseur van het bedrijf bedreigde met een bulldozer.

Een Fransman verscheen maandag voor de Ieperse rechtbank voor feiten van twee jaar geleden. Omdat hij zijn partner bedreigd had met geweld contacteerde de Franse politie haar collega’s van de zone Arro Ieper voor een interventie op zijn werkplaats in Heuvelland. De man was er aan de slag in een bulldozer voor het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes.

“Wanneer de politie hem wou aanspreken over de feiten, liet hij de laadbak zakken tot op de grond en begon hij zodanig te rijden dat hij een gevaar vormde voor de politie en de preventieadviseur van Clarebout Potatoes”, aldus de procureur.

Echtelijke problemen

“Ze moesten wegspringen en zich verschansen.” Daarna reageerde de man geagiteerd en stak hij zijn broek af tegenover de verbalisanten. De procureur vordert acht maanden cel met uitstel en een effectieve boete.

Echtelijke problemen lagen volgens advocaat Patrick Geelhand de Merxem aan de basis van het incident. “Mijn cliënt had een afschuwelijke slapeloze nacht met slaande ruzie achter de rug. Hij vertrok naar zijn werk in een toestand die je kan bestempelen als een trance. Dat zijn geen verzachtende maar verklarende omstandigheden.”

“De man was overstuur en zijn stoppen sloegen door”, aldus nog de verdediging. “Maar hij had nooit de bedoeling om iemand te verwonden.”

Gedragsstoornis

De relatie van de man, die aanleiding was voor het incident, gaat intussen weer goed, zegt de advocaat nog. “Kort na de feiten startte hij bij een dokter een begeleiding met medicatie voor een gedragsstoornis van het impulsief-agressieve type. Sindsdien vertoont hij geen symptomen meer en is hij veel kalmer. Anderhalf jaar geleden vond hij opnieuw werk, want Clarebout heeft hem ontslagen na het incident. Dat ontslag en het inkomensverlies waren al een grote sanctie.”

“Het gaat hier om een eenvoudige man met twee kinderen, die tot inkeer is gekomen. Hij zoekt nog extra werk om rond te kunnen komen. De zaak weegt op hem, we vragen daarom een zo matig mogelijke toepassing van de strafwet.”

De rechter wees de man erop dat hij in Frankrijk al veroordeeld is voor doodsbedreigingen en geweldpleging ten aanzien van zijn partner op de dag voor het incident. “Het zijn ernstige feiten en er konden slachtoffers gevallen zijn”, aldus de rechter.

Het vonnis wordt uitgesproken op 19 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier