Ex-gemeenteraadslid Steve Vanneste vrijgesproken van racisme

Redactie KW

Steve Vanneste (30), het voormalige Kortrijkse gemeenteraadslid voor N-VA, is door de Ieperse rechter vrijgesproken voor het aanzetten tot racisme. De man uit Marke slingerde na een ongeval met vluchtmisdrijf racistische beledigingen naar het hoofd van een agent, maar zette daarmee volgens de rechter niet aan tot racisme. Hij werd wegens weerspannigheid en smaad wel veroordeeld tot vier maanden celstraf met uitstel.

De feiten dateren van 14 september 2018. Na een ongeval in de Boomgaardstraat in Ieper, waarbij Steve Vanneste met zijn wagen tegen een boom reed en vluchtmisdrijf pleegde, wou de politie het toenmalige onafhankelijke gemeenteraadslid in Kortrijk arresteren. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Steve Vanneste verzette zich hevig en keerde zich ook tegen een agent met donkere huidskleur. “Kabila, Lumumba, Kasavubu, oelaboelaboele”, riep hij volgens de dagvaarding van het parket tegen de betrokken agent. Hij bedreigde de agent en zijn collega’s ook, riep “aah, procedurefout, aah” en bleef schoppen tegen de binnenkant van de combi die hem wegbracht.

Voor de rechter ontkende Steve Vanneste dat er sprake was van racisme. Nochtans stelde het gelijkekansencentrum Unia zich ook burgerlijke partij tegen hem, net als de betrokken agenten. “Iemand Lumumba noemen, is geen racisme”, stelde Vanneste bij monde van zijn advocaat Luc Arnou. De rechter stelde de zaak eerst uit voor bijkomend onderzoek en oordeelde vandaag dat er inderdaad van racisme geen sprake was. “Uit de context valt niet af te leiden dat het om meer gaat dan beledigingen. Er is geen sprake van aanzetten tot discriminatie of haat“, klonk de motivering. Steve Vanneste werd wegens weerspannigheid en smaad wel veroordeeld tot vier maanden celstraf met uitstel. Aan de betrokken agenten moet hij ook telkens 350 euro schadevergoeding betalen. Unia krijgt niks, gelet op de vrijspraak voor aanzetten tot discriminatie en haat.

Donderdag staat Steve Vanneste opnieuw voor de rechter in Ieper. Dan moet hij zich verantwoorden wegens poging doodslag nadat hij eind 2017 zou geprobeerd hebben om drie mensen omver te rijden in de Menenstraat in Ieper. Opvallend: het incident gebeurde net naast de rechtszaal waar hij donderdag berecht wordt.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier