Evert de Clercq vraagt vrijspraak

Meester Thomas Gillis startte zijn pleidooi met een duidelijke sneer naar minister van Justitie Koen Geens. © BELGA
Redactie KW

Het proces over de kasteelmoord stond woensdag helemaal in het teken van de verdediging van Evert de Clercq. De advocaten vroegen om de Zeeuw uit IJzendijke vrij te spreken voor de moord op Stijn Saelens.

Meester Thomas Gillis startte zijn pleidooi met een duidelijke sneer naar minister van Justitie Koen Geens. Het Grondwettelijk Hof oordeelde eind december dat moordzaken voor de correctionele rechtbank in strijd zijn met de grondwet. Daardoor is het ook niet duidelijk wat de maximumstrafmaat is. “U mag geen vogelpik spelen, geen shot in the dark. Het is geen Russische roulette. Ik vraag u om in deze scharnierzaak trouw te blijven aan uw principes en niet mee te gaan in een politiek spelletje nattevingerwerk.”

De geloofwaardigheid van Serry

Pierre Serry verklaarde dat Evert de Clercq hem in contact bracht met huurmoordenaar Antonius van Bommel. De verdediging van de Clercq plaatste grote vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Serry, die van Bommel zelf ook kende. Zo verklaarde een man dat Serry en de schutter samen op restaurant gingen in Lembeke. Volgens meester Gillis zijn ook de linken met andere mensen uit het criminele milieu overduidelijk.

“Wij moeten geen pistes zoeken, maar er zitten er genoeg in het dossier”, pleitte meester Gillis ten slotte. De advocaat verwees onder andere naar de mogelijke betrokkenheid van Tinus van Wesenbeeck, die zelfs een jaar in voorhechtenis zat. Een Turkse kennis van de Eindhovenaar zou dan weer sprekend lijken op de man die een maand voor de moord aan het kasteel in Wingene werd gezien.

Tijdens het pleidooi staarde de Clercq zelf de advocaten van Larmit aan

De Nederlandse raadsman van de Clercq trok hard van leer tegen het requisitoir van het openbaar ministerie. “Het moet toch zijn opgevallen dat het tijdens dat urenlang, saai en slechtgeacteerde betoog weinig over Evert de Clercq ging. Cliënt vroeg zich meermaals af wanneer het bewijs tegen hem zou worden gepresenteerd. Ik moet hem het antwoord tot vandaag schuldig blijven“, aldus meester Sidney Smeets. Hij verweet de speurders dat ze een pact met de duivel sloten door geloof te hechten aan de verklaringen van Pierre Serry.

Intimiderend handgebaar

Meester Smeets probeerde de belastende verklaringen van ‘Roy’ Larmit onderuit te halen. De Tilburger linkte de Clercq niet rechtstreeks aan de moord, maar zijn bezoekjes aan IJzendijke worden door het OM wel zo geïnterpreteerd. De Clercq beweert dat de advocaat van Larmit hem afperste om die verklaring te wijzigen. Tijdens het pleidooi staarde de Clercq zelf de advocaten van Larmit aan. De Zeeuw maakte een intimiderend handgebaar, alsof hij wilde tonen dat alles rond geld draait en dat meester Van Cauter en Scheerlinck schrik hadden. “Nu lig je er, letterlijk en figuurlijk”, zou hij gezegd hebben.

Donderdag komen de advocaten van Franciscus Larmit aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier