Emotionele zus even opgepakt tijdens reconstructie van moord op Jill Himpe (36)

In Wevelgem toonde dader Ridoan O. hoe hij het lichaam van het slachtoffer dumpte in de keuken van de woning van haar moeder in de Nachtegaalstraat in Wevelgem. De familie van Jill stond erop om de hele reconstructie van dichtbij bij te wonen.

© LK

“Ik wilde hem recht in de ogen kijken zodat hij weet dat wij dit zomaar laten gebeuren”, zegt mama Caroline. De nabestaanden hielden zich sterk. “Ik wilde hier niet met een gezicht vol tranen staan”, zegt Jills zus Loïs.

De zus van het slachtoffer: Loïs.
De zus van het slachtoffer: Loïs.© LK

“Daar zou de dader te veel plezier in scheppen. Hij is een echte psychopaat. Ik ben er zeker van dat hij ervan genoten heeft dat hij hier vandaag in het centrum van de aandacht stond, dat hij iedereen eens kon tonen tot wat hij in staat is. Het is ook daarom dat hij het lichaam van mijn zus hier – in de woning van mijn moeder – achtergelaten heeft. Om ons te tonen wat hij durft”, meent de zus.

De moeder van het slachtoffer: Caroline.
De moeder van het slachtoffer: Caroline.© LK

Moeder Caroline denkt dat de dader de nacht voor de moord al op de uitkijk stond. “Hij heeft Jill ‘s morgens verrast toen ze naar haar werk vertrok en heeft haar gedwongen om met hem weg te rijden. Het is haar fataal geworden. Jill had zo gehoopt om de relatie met hem in alle vriendschap en sereniteit te kunnen afsluiten, maar met zo iemand gaat dat niet. Ik had al langer door wat voor iemand hij was. Al jaren zei ik dat tegen haar, maar het is maar een half jaar geleden dat ze uiteindelijk inzag dat ik gelijk had. Hij nam me dat enorm kwalijk en achtte mij verantwoordelijk voor de relatiebreuk”, zegt mama Caroline.

De dader: Ridoan O.
De dader: Ridoan O.© LK

Morgen verschijnt dader Ridoan O. voor de raadkamer in Kortrijk. Die moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

Deel één van de reconstructie

Op de plaats waar de vrouw in haar auto neergestoken werd, heeft het gerecht een constructie met hekken geplaatst. Achter zwarte zeilen zal de moordenaar, die ondertussen volledige bekentenissen heeft afgelegd, moeten tonen hoe hij zijn ex-vriendin te lijf ging. Daarna trekt het hele gezelschap naar de Nachtegaalstraat in Wevelgem, waar Ridoan O. het lichaam van het slachtoffer achterliet in de woning van haar moeder.

Binnenkomst van de dader.
Binnenkomst van de dader.© Nicolas Verhaeghe

Een anonieme wagen van de politie wordt gebruikt als stand-in voor de wagen van het slachtoffer. Dader Ridoan O. werd ter plaatse gebracht in een andere anonieme wagen van de politie met geblindeerde ramen. Ook zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke is ter plaatse om hem bij te staan. Even was er opschudding toen iemand van het labo terug naar zijn auto liep om een dummy-mes te gaan halen. Daarmee moet Ridoan O. tonen hoe hij het slachtoffer doodde.

Witte en strakke bloemen

Het verkeer op de Moeskroensesteenweg wordt beurtelings langs de plaats van de reconstructie geleid. Pottenkijkers worden op een afstand van ruim honderd meter gehouden. Ook de familie van slachtoffer Jill Himpe is aanwezig en volgt de reconstructie net buiten de zone die afgebakend is met hekken.

Het slachtoffer: Jill Himpe.
Het slachtoffer: Jill Himpe.© GF

Zus Loïs Himpe deed eerder een oproep op Facebook voor de dienst van zaterdag. “Komende zaterdag wordt mijn zus begraven. Er is een dienst voorzien in de aula van funerarium Serrus in Sint-Eloois-Winkel om 15 uur. Mijn zus hield niet van bloemen, tenzij het witte en ‘strakke’ bloemen zijn.”

Emotionele zus even opgepakt tijdens reconstructie van moord op Jill Himpe (36)
© Nicolas Verhaeghe

Het eerste deel van de reconstructie zit erop. De verdachte wordt nu overgebracht naar Wevelgem. Daar moet hij tonen hoe hij het lichaam van Jill Himpe achterliet in de woning van haar moeder in de Nachtegaalstraat.

Deel twee van de reconstructie

Opschudding tijdens de tweede fase van de reconstructie in Wevelgem. Een zus van de vermoorde Jill maakte zich kwaad omdat ze niet alles van dichtbij mocht meevolgen. De vrouw moest even in de politiecombi tot bedaren gebracht worden. Daarbij kwamen nog diverse familieleden tussen. Ondertussen is de situatie gekalmeerd en hebben de familieleden de plaats verlaten.

https://www.youtube.com/watch?v=EB23jeHKbb0

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.