Elke maand worden 9 vluchtelingen vervolgd voor binnendringen haven Zeebrugge

© BELGA
Redactie KW

Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens beschikbaar stelde na een parlementaire vraag. “De nieuwe wet heeft duidelijk zijn nut”, klinkt het.

Sinds een nieuwe wet het indringen van de haven strafbaar maakt, werden negen illegale vluchtelingen per maand vervolgd omdat ze het havengebied zonder toestemming binnen drongen. Volgens minister van Justitie Koen Geens tonen die cijfers aan dat de nieuwe wetswijziging zijn nut had. “Er wordt ook effectief door het gerecht vervolgd en veroordeeld”, klinkt het.

Het wetsvoorstel kwam er vorig jaar door kamerleden Franky Demon (CD&V) uit Brugge en Daphné Duméry (N-VA) uit Blankenberge. Voor de politiediensten in en rond het havengebied was het op dat moment namelijk dweilen met de kraan open. Als zij transitmigranten in de haven konden aantreffen was een bestuurlijke aanhouding hun enige optie. In de praktijk werden de sans-papier in kwestie opnieuw op straat gelaten en troffen ze hen enkele dagen opnieuw aan.

In de praktijk trof de politie wel meer indringers aan, maar zij worden pas bij de derde keer effectief vervolgd

Maar sinds 12 juni vorig jaar is het binnendringen van de haven strafbaar geworden. Er staan nu gevangenisstraffen tussen acht dagen en één jaar en geldboetes tussen 156 en 3.000 euro op. Veertien maanden na de invoering stelde Barbara Pas een parlementaire vraag aan de minister van Justitie over de resultaten van het nieuwe systeem.

Uit het antwoord blijkt dat in de periode van juni 2016 tot augustus 2017 gemiddeld negen illegale vluchtelingen per maand vervolgd werden omdat ze de haven binnen drongen. In totaal werden al 126 personen vervolgd. Dat leidde in 2016 tot 21 vonnissen, waarbij vaak meerdere mensen tegelijkertijd veroordeeld werden.

In de praktijk trof de politie wel meer indringers aan, maar zij worden pas bij de derde keer effectief vervolgd. Die vervolging leidde de afgelopen maanden wel steevast tot een veroordeling. “Er zijn tot op heden nog geen vrijspraken geweest”, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister Geens. “Dat betekent dat de dossiers telkens voldoende gestoffeerd zijn om tot een veroordeling te komen.”

De minister is dan ook tevreden met de nieuwe wet. Volgens hem werken de magistratuur en de politiediensten perfect samen om de indringers op te pakken en af te schrikken. De gemiddelde straf was telkens een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 600 euro. In sommige gevallen gaf de rechter daarvan een deel met uitstel.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier