“Elisabeth is niet van kamp gewisseld”

Het proces is aan de tweede dag toe. © BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord is de tweede dag van de pleidooien begonnen. Als eerste nam advocaat Luc Arnou uit Loppem het woord. Hij is de raadsman van Elisabeth Gyselbrecht, de voormalige echtgenote van slachtoffer Stijn Saelens en tevens de dochter van hoofdverdachte André Gyselbrecht. “Elisabeth dreigde tussen twee stoelen te vallen, maar men mag niet zeggen dat ze van kamp gewisseld is”, klonk het.

Advocaat Luc Arnou begon zijn pleidooi door de moeilijke positie van zijn cliënte te schetsen. “Drie dagen na de verdwijning is Elisabeth bij mij op kantoor geweest. Ze was dezelfde ontredderde vrouw als degene die we gisteren hoorden op dat afgetapte telefoongesprek. Ze was ook in het bijzijn van een zus van Stijn Saelens in mijn kantoor. Ze werd daar opgevangen door de familie Saelens en was daar dankbaar voor. Maar op een bepaald moment heeft de familie Saelens haar voor de keuze gesteld: als ze bij de familie Saelens wou blijven, moest ze volledig breken met de familie Gyselbrecht. Dat was voor haar een brug te ver. Ze zag en ziet haar broers Peter en Hannes graag, haar moeder en ook haar patiënten. Ze dreigde tussen twee stoelen te vallen en wat heeft ze gedaan? Ze is opgestaan en is op haar eigen stoel gaan zitten. Onafhankelijkheid troef“, pleitte advocaat Arnou.

Incident op een communiefeest

Hij reageerde ook op het verwijt dat gisteren kwam in het pleidooi van de raadslieden van de familie Saelens. Zij pleitten dat de ouders van Stijn Saelens hun vier kleinkinderen niet meer te zien krijgen. Luc Arnou wou daar duidelijkheid over scheppen. “Dat komt door een incident op het communiefeest van een van de kinderen, enkele maanden na de dood van Stijn. De moeder van Stijn wilde met de kinderen naar de Efteling gaan, maar zonder Elisabeth. Elisabeth heeft dan een feest gegeven bij haar thuis en ging met de kinderen daags nadien naar een Chinees restaurant. Daar zou de familie Saelens de kinderen ophalen en met hen naar de Efteling gaan. In het restaurant is een incident gebeurd. Met luide stem en in het bijzijn van de kinderen hebben ze daar gezegd dat Elisabeth de waarheid moest vertellen, over opa en nonkel (Peter Gyselbrecht, die een tijdlang verdacht werd in de zaak, LK) die hun papa gedood hadden. Maar Elisabeth had een onafhankelijke positie gekozen en wilde dus wachten op de resultaten van het onderzoek. Sedert dat incident heeft Elisabeth beslist dat de kinderen wel nog naar de familie Saelens mocht gaan, maar dan altijd in haar bijzijn of met een vertrouwenspersoon. Daar is ook officiële briefwisseling over maar er is daar geen enkele reactie op geweest vanuit de familie Saelens. Elisabeth heeft zelfs nog een dvd gemaakt op de verjaardag van Stijn, heeft foto’s van de kinderen op ski-reis gestuurd. Geen reactie meer”, klonk het.

Nagaan wat de waarheid was

Luc Arnou richtte zich ook rechtstreeks tot André Gyselbrecht. “Elisabeth heeft Stijn graag gezien en hij heeft nog altijd een plaats in haar hart. André, u hebt een beslissing genomen waardoor u uw dochter heel veel verdriet hebt aangedaan. Ze heeft meermaals zitten huilen op mijn kantoor. Nu heeft Elisabeth één doel: in onafhankelijkheid nagaan wat de waarheid geweest is. Wie heeft wat gedaan en op welk moment. Ook over haar eigen vader. Tegen hem heeft ze zich burgerlijke partij gesteld, tegen haar broer Peter niet. Wij vonden dat er niet genoeg bezwaren waren tegen Peter. Het parket heeft ons dat verweten. Men zei dat we in het kamp van André zaten, maar neen! Wij zaten in het kamp van de waarheid. Peter is uiteindelijk ook buiten vervolging gesteld”, aldus advocaat Arnou.

Luc Arnou begint nu de verklaringen van alle verdachten te fileren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier