Eigenaars gesloten horecazaken reageren: “We kunnen onze klanten niet aan leiband leggen”

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Blij zijn ze niet, de vier horeca-uitbaters die hun zaak een week moeten sluiten omdat er inbreuken gepleegd werden op de coronamaatregelen. Geen van hen wil met naam en toenaam reageren. Maar De Krant van West-Vlaanderen had een exclusief gesprek met twee van hen.

Wat er al even aan zat te komen in Kortrijk, is nu ook gebeurd. Vier horecazaken moeten een week de deuren sluiten omdat ze na meerdere waarschuwingen de coronamaatregelen bleven schenden. Namen wil de Kortrijkse politie niet noemen, maar meerdere bronnen bevestigen dat het gaat om een pitazaak in de Zwevegemsestraat, Café des Arts aan het Schouwburgplein, Café De Faubourg in de Brugsesteeweg en theehuis Royal op Overleie. Alle vier kregen ze een rode kaart. Dat houdt in dat ze al twee waarschuwingen en twee boetes ontvingen de afgelopen maanden.

“Als stad begrijpen we dat het niet altijd even eenvoudig is om de maatregelen te volgen en geven we onze mensen graag een tweede en zelfs een derde kans. Maar wie drie keer betrapt wordt op een inbreuk, heeft waarschuwingen genoeg gehad”, zegt burgemeester Vincent van Quickenborne.

Schoonmoeder

“Ze willen dat wij onze klanten op alle vlakken controleren, maar dat kan simpelweg niet”, reageren de uitbaters. “Weet je waarvoor we beboet werden? Omdat een paar klanten recht stonden in de zaak zonder mondmasker, of snel even heen en weer liepen naar het toilet, zonder aan dat masker te denken. Natuurlijk wijzen we daar af en toe op, maar ik ben toch hun schoonmoeder niet! Wat moeten we doen, ze aan de leiband leggen?”, klinkt het gefrustreerd.

“Een week moeten sluiten voor dat soort ‘inbreuken’ is er gewoon over. Zeker voor een sector die het al zo moeilijk heeft. Die agenten stappen hier bovendien zo maar even binnen in burger. Die zien een momentopname, niet de realiteit van elke dag.”

Kaartensysteem

Naar aanleiding van de heropstart van de horeca (sinds 8 juni) werd tussen Stad Kortrijk en de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) een kaartensysteem afgesproken dat de horeca-uitbaters moet waarschuwen en sensibiliseren om zich aan de regels van het Ministerieel Besluit te houden. Het kaartensysteem omvat – zoals in het voetbal – het uitreiken van een gele kaart bij de vaststelling van een eerste inbreuk, een tweede gele kaart bij de vaststelling van een tweede inbreuk en finaal het uitreiken van een rode kaart bij de vaststelling van een derde inbreuk. Er wordt ook telkens een proces verbaal opgesteld en een boete van 750 euro uitgeschreven. Er werden ondertussen ook al zeven gele kaarten uitgedeeld.

Bij het afleveren van een rode kaart wordt de burgemeester door de politie op de hoogte gebracht en kan er beslist worden om de horecazaak voor de rest van de avond en nacht te sluiten. Bij het uitreiken van de rode kaart wordt bovendien een politieverslag opgesteld met het overzicht van de drie inbreuken. Op basis van dit verslag kan de burgemeester overgaan tot een tijdelijke sluiting bij hoogdringendheid, in het kader van de openbare gezondheid en conform de Nieuwe Gemeentewet. “We hopen dat deze horecazaken deze tijdelijke sluiting zullen aangrijpen om hun zaak coronaproof te maken. Hetzij door de inrichting te veranderen en de regels beter te afficheren, hetzij door zich anders te organiseren of door betere afspraken te maken met hun personeel en hun klanten”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier