Eerste sluikstorter betrapt met nieuwe camera aan glascontainer

Straks worden sluikstorters nog strenger aangepakt.© JH
Straks worden sluikstorters nog strenger aangepakt.© JH
Redactie KW

De camera die de stad Diksmuide begin dit jaar in dienst nam om sluikstorters te betrappen heeft een eerste dader ontmaskerd. Een man werd vorige week gefilmd toen hij houten kratjes vol afval dumpte aan een glascontainer. Hij krijgt een GAS-boete tot 500 euro. “Maar we keurden nu een nieuw reglement goed die ons toelaat álle kosten te verhalen”, waarschuwt schepen Marc Deprez.

De speciale camera die de stad Diksmuide aankocht om sluikstorters te betrappen is nu een viertal maanden in dienst. Maar het begin verliep niet echt van een leien dakje zodat de camera niet altijd ingezet kon worden of niet het gewenste resultaat had.

“We hebben veel problemen gehad met de levensduur van de batterijen en de kwaliteit van het geleverde beeld”, zegt schepen van milieu Marc Deprez (Idee Diksmuide). “De helderheid liet echt te wensen over. We hebben het probleem aangepakt en kunnen er nu wél resultaten mee boeken.”

Afvalkratjes aan glascontainer

De camera is er nu in geslaagd om voor het eerst een sluikstorter te betrappen en op beeld te zetten. Dat gebeurde vorige week aan een glascontainer in Diksmuide. Waar precies deelt de schepen liever niet mee.

“We gaan onze locaties uiteraard niet prijsgeven”, zegt Marc Deprez. “De camera verandert ook erg regelmatig van positie op verschillende plaatsen in Diksmuide. Vorige week konden we een man filmen aan een glascontainer in Diksmuide. Naast glas in de container zelf dumpte die heel wat houten kratjes die gevuld waren met tal van ander afval. Dat is uiteraard niet de bedoeling en strafbaar. De camera kon zijn nummerplaat van de wagen filmen bij het wegrijden. Na onderzoek door de bevoegde diensten kon de identiteit van de sluikstorter achterhaald worden. Hij mag nu rekenen op een GAS-boete die kan oplopen tot 500 euro.”

Opdraaien voor álle kosten

De opruimkosten van de afvalkratjes waren nu nog voor rekening van de stad zelf. Maar dat zal veranderen. “Hij heeft nog geluk gehad”, vervolgt de schepen.

“Want deze week hebben we ons nieuwe GAS-reglement inzake sluikstorters goedgekeurd. We zullen sluikstorters veel harder aanpakken. De boete op zich blijft hetzelfde, maar voortaan rekenen we álle kosten door. Er is iemand permanent aangesteld voor het beheer van de camera. We zullen de uurlonen van het administratief personeel die de overtredingen van sluikstorters verwerken doorrekenen, net als de kosten voor het verwijderen van het afval. Maar ook de kosten van de vrachtwagen voor het ophalen van het afval, het verwerken ervan of eventueel het aanstellen van een externe firma worden aangerekend. De totaalfactuur voor sluikstorters kan dus enorm hoog oplopen. Maar we hopen vooral dat dit mensen aan het denken zet en we dit zo weinig mogelijk moeten toepassen.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier