Op 17 september 2015 hadden Eddy Boerjan en Petra Vanaerde afgesproken om nog eens te praten. De beklaagde vroeg onder andere of hij enkele spullen kon terugkrijgen. De discussie liep volgens Boerjan pas helemaal uit de hand toen het slachtoffer hem uitlachte met zijn bedprestaties. De beklaagde stak uiteindelijk twee keer met een mes van 21 centimeter in de hals van zijn ex-vriendin.

Na de feiten ging Eddy Boerjan zich bezatten in een café in Sluis. Hij vergokte er ook het geld van zijn slachtoffer. Pas na twee dagen keerde hij te voet terug naar zijn woning, waar hij werd ingerekend door de politie. Sindsdien zit de beklaagde in voorhechtenis.

De verdediging vroeg tevergeefs om een herkwalificatie naar doodslag. Bovendien wierpen zijn advocaten Jelle Dejaegher en Luc Arnou op dat Boerjan uitgelokt werd door het slachtoffer. In dat geval zou vijf jaar cel de maximumstraf geweest zijn. Voor moord riskeerde hij in theorie tot 30 jaar gevangenisstraf.

De feiten waren redelijk ernstig, onze cliënt beseft dat ook

De beklaagde leek vrede te hebben met de opgelegde strafmaat. "Het vonnis ligt in de lijn van de verwachtingen, we hadden zelfs iets meer dan 20 jaar gevreesd", bevestigt zijn raadsman Jelle Dejaegher. In principe zal de verdediging dus geen beroep aantekenen. "De feiten waren redelijk ernstig, onze cliënt beseft dat ook. Het is een nuchter iemand die zijn verantwoordelijkheid niet wil ontlopen."

Aan de dochter van het slachtoffer moet Boerjan een schadevergoeding van 12.500 euro betalen. De moeder en de twee zussen van Petra Vanaerde kregen elk 2.500 euro toegewezen. "Onze cliënten zijn vooral opgelucht dat de uitlokking niet aanvaard is, voor hen was dat het belangrijkste. Dit is een vonnis waar ze mee kunnen leven. Het is duidelijk dat de feiten niet in een opwelling gebeurden, maar wel degelijk voorbedacht gepleegd werden", aldus hun advocate Sarah Leysen.

Door de Potpourri II-wetgeving konden sinds het voorjaar van 2016 alle misdaden voor de correctionele rechtbank gebracht worden. Het Grondwettelijk Hof heeft ondertussen echter geoordeeld dat moorden en doodslagen voor het hof van assisen moeten behandeld worden. Met het vonnis in de zaak tegen Eddy Boerjan valt daardoor het doek over het laatste gecorrectionaliseerde moordproces in West-Vlaanderen. Enkele dossiers, zoals de kasteelmoord, zijn wel nog hangende voor het hof van beroep in Gent.

(BELGA - Foto AF)

Op 17 september 2015 hadden Eddy Boerjan en Petra Vanaerde afgesproken om nog eens te praten. De beklaagde vroeg onder andere of hij enkele spullen kon terugkrijgen. De discussie liep volgens Boerjan pas helemaal uit de hand toen het slachtoffer hem uitlachte met zijn bedprestaties. De beklaagde stak uiteindelijk twee keer met een mes van 21 centimeter in de hals van zijn ex-vriendin.Na de feiten ging Eddy Boerjan zich bezatten in een café in Sluis. Hij vergokte er ook het geld van zijn slachtoffer. Pas na twee dagen keerde hij te voet terug naar zijn woning, waar hij werd ingerekend door de politie. Sindsdien zit de beklaagde in voorhechtenis.De verdediging vroeg tevergeefs om een herkwalificatie naar doodslag. Bovendien wierpen zijn advocaten Jelle Dejaegher en Luc Arnou op dat Boerjan uitgelokt werd door het slachtoffer. In dat geval zou vijf jaar cel de maximumstraf geweest zijn. Voor moord riskeerde hij in theorie tot 30 jaar gevangenisstraf.De beklaagde leek vrede te hebben met de opgelegde strafmaat. "Het vonnis ligt in de lijn van de verwachtingen, we hadden zelfs iets meer dan 20 jaar gevreesd", bevestigt zijn raadsman Jelle Dejaegher. In principe zal de verdediging dus geen beroep aantekenen. "De feiten waren redelijk ernstig, onze cliënt beseft dat ook. Het is een nuchter iemand die zijn verantwoordelijkheid niet wil ontlopen."Aan de dochter van het slachtoffer moet Boerjan een schadevergoeding van 12.500 euro betalen. De moeder en de twee zussen van Petra Vanaerde kregen elk 2.500 euro toegewezen. "Onze cliënten zijn vooral opgelucht dat de uitlokking niet aanvaard is, voor hen was dat het belangrijkste. Dit is een vonnis waar ze mee kunnen leven. Het is duidelijk dat de feiten niet in een opwelling gebeurden, maar wel degelijk voorbedacht gepleegd werden", aldus hun advocate Sarah Leysen.Door de Potpourri II-wetgeving konden sinds het voorjaar van 2016 alle misdaden voor de correctionele rechtbank gebracht worden. Het Grondwettelijk Hof heeft ondertussen echter geoordeeld dat moorden en doodslagen voor het hof van assisen moeten behandeld worden. Met het vonnis in de zaak tegen Eddy Boerjan valt daardoor het doek over het laatste gecorrectionaliseerde moordproces in West-Vlaanderen. Enkele dossiers, zoals de kasteelmoord, zijn wel nog hangende voor het hof van beroep in Gent.(BELGA - Foto AF)