Duo komt 7 maanden na raid vrij uit gevangenis, ze krijgen celstraffen van 2 jaar tot 35 maanden

Slachtoffer Xandro De Volder. © (Foto GF)
Redactie KW

Twee kennissen van de 21-jarige jongeman die op 25 januari op een appartement in de Marcel Windelsstraat in Waregem overleed na een overdosis drugs, zijn door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 2 jaar tot 35 maanden.

Ze moesten zich voor poging moord verantwoorden omdat ze als wraakactie na de dood van de jongeman op 2 februari in Kortrijk de 45-jarige vermoedelijke drugsleverancier levensgevaarlijk toetakelden. Enkel de periode die ze sindsdien in voorhechtenis zaten, sprak de rechter als effectieve celstraf uit. De rest blijft voorwaardelijk als ze zich laten begeleiden voor hun drugs- en agressieproblemen.

Op zaterdagochtend 25 januari vond Mohammed A. (45) de dakloze en drugsverslaafde Xandro De Volder dood in het appartement van Steven V. (35), waar ze beiden hadden mogen overnachten. Naast hem lag een grote blok crystal meth, bloed sijpelde uit zijn mond. De jongeman bleek overleden aan een overdosis drugs.

Maar in de dagen nadien ontstond in Waregem heel wat commotie bij de vriendenkring van Xandro. Ze verdachten er de aanwezigen in het appartement van de drugs te hebben geleverd of toegediend en trokken in groep naar het appartement in de Marcel Windelsstraat om verhaal te halen. Na tussenkomst van de politie kon vermeden worden dat de boel er kort en klein geslagen werd.

Appartementsbewoner Steven V. en zijn vriendin Cornelia J. (25) schreeuwden hun onschuld uit. De frustraties en opgekropte woede bleven. Aan uitvaartcentrum Amez was er in de dagen na de dood van de jongeman al een schermutseling met jongeren die ook de vader van Xandro verantwoordelijk achtten. De drang om schuldigen te vinden was groot. Steven V. verdacht er op zijn beurt Mohammed A. van verantwoordelijk te zijn voor én een lastercampagne tegen hem én de dood van Xandro.

Dat resulteerde op zondag 2 februari, de dag dat er in Bar Luxe in ‘t straatje in Kortrijk en aan het Schouwburgplein nog een herdenkingsmoment met witte ballonnen werd gehouden, in een vechtpartij. Ook Steven V. en Cornelia J. waren naar Kortrijk afgezakt, net als Kevin H. (26) uit Harelbeke en Colin G. (21) uit Kortrijk. Omdat Steven V. zich niet op zijn gemak voelde na de eerdere commotie, nam hij een mes mee. “Hij verkondigde ook dat hij Mohammed A. zou vermoorden als hij hem zou zien”, aldus de openbare aanklager. “Toen dat in de buurt van de Kortrijkse Houtmarkt inderdaad gebeurde, stormde hij er samen met Kevin H. met het mes op af. Ze sloegen en schopten op zijn hoofd tot hij niet meer bewoog en lieten hem voor dood achter. Zonder de hulpdiensten te verwittigen, in de overtuiging dat hij na hun bruut geweld geen teken van leven meer gaf.”

Het parket vervolgde Steven V. en Kevin H. voor poging moord, Cornelia J. en Colin G. voor schuldig verzuim omdat ook zij de hulpdiensten niet belden terwijl ze wisten dat het slachtoffer er erg aan toewas. Steven V. bekende de zware slagen maar ontkende ten stelligste dat hij vooraf de bedoeling had Mohammed A. te vermoorden. “Hij had dat inderdaad gezegd maar woorden komen vaak snel”, verdedigde advocaat Filip De Reuse hem. “Het mes had hij bij om zichzelf te beschermen. Hij gebruikte het tijdens de vechtpartij zelfs niet om verwondingen toe te brengen, enkel om bedreigingen te uiten. Had hij het slachtoffer echt dood gewild, dan had hij toch wel het mes gebruikt?! Bovendien wist hij wel degelijk dat het slachtoffer niet dood was. Zijn vriendin had hembij hun vertrek nog zien bewegen.” De rechter vond dat er geen voorbedachte rade was maar wel degelijk een intentie om het slachtoffer te vermoorden. Hij veroordeeld Steven V. en Kevin H. voor poging doodslag.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier