Duo dat in Koksijde gevat werd riskeert tot tien jaar cel voor mensensmokkel

© iStock
Redactie KW

Twee Iraanse mannen riskeren respectievelijk tien en zeven jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel. De twee stuurden vluchtelingen, onder wie ook kinderen, in gammele rubberbootjes de Noordzee op. De slachtoffers betaalden hiervoor 3.000 pond.

Reza J. (33) en Omid K. (39) liepen in de nacht van 2 op 3 mei toevallig tegen de lamp in Koksijde. Hun wagen, die geseind stond, werd gespot door een camera met nummerplaatherkenning waarna een patrouille van de politiezone Westkust tot een controle overging. De agenten troffen in de Hyundai een rubberbootje, een buitenboordmotor, elf zwemvesten, roeispanen en jerrycans met benzine aan.

Gammele bootjes

Omid K. beweerde dat ze de spullen wilden verkopen in Noord-Frankijk, maar de onderzoeksrechter geloofde daar niets van en liet het duo aanhouden. “Het onderzoek toonde aan dat deze mannen al zeven maanden lang intensief bezig waren met mensensmokkel”, stelde de procureur woensdag in de Brugse strafrechtbank. “De bootjes werden in Duitsland aangekocht en via België naar Noord-Frankrijk gebracht. Daar werden vluchtelingen, onder wie ook kinderen, in de bootjes de Noordzee opgestuurd richting Verenigd Koninkrijk. De slachtoffers betaalden hiervoor 3.000 pond.”

Geld voor cocaïne

De procureur vroeg tien jaar celstraf voor K., die als organisator wordt aanzien. Maar naar eigen zeggen stelde hij enkel zijn voertuig tegen betaling ter beschikking van de mensensmokkelaars. Maar volgens de procureur wees het telefonieonderzoek uit dat zijn aandeel veel groter was dan dat. Voor J., die een uitvoerende rol vervulde, vroeg de procureur zeven jaar cel. De man gaf enkel toe dat hij materiaal van Duitsland naar Frankrijk bracht en stelde dat hij geld nodig had om zijn cocaïnegebruik te financieren.

De uitspraak volgt op 23 september. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier