Duo dat in Koksijde gevat werd krijgt tot negen jaar cel voor mensensmokkel met bootjes

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Twee Iraanse mannen hebben in de Brugse strafrechtbank acht en negen jaar effectieve celstraf gekregen voor mensensmokkel. De twee stuurden vluchtelingen in gammele rubberbootjes de Noordzee op. “Er moet paal en perk gesteld worden aan deze mensonwaardige, levensgevaarlijke praktijken”, stelde de rechter.

In de nacht van 2 op 3 mei liepen Reza J. (33) en Omid K. (39) in Koksijde per toeval tegen de lamp nadat hun Hyundai, die als gestolen geseind stond, gespot werd door een camera met nummerplaatherkenning. Een patrouille van de politiezone Westkust ging over tot een controle en trof in de wagen een rubberbootje, een buitenboordmotor, elf zwemvesten, roeispanen en enkele jerrycans met benzine aan. K. beweerde dat ze de spullen wilden verkopen in Noord-Frankijk, maar de onderzoeksrechter geloofde daar niets van en liet het duo aanhouden.

3.000 pond

“Het onderzoek toonde aan dat deze mannen al zeven maanden lang intensief bezig waren met mensensmokkel”, stelde de procureur tijdens het proces in de Brugse strafrechtbank. “De bootjes werden in Duitsland aangekocht en via België naar Noord-Frankrijk gebracht. Daar werden vluchtelingen, onder wie ook kinderen, in de bootjes de Noordzee opgestuurd richting Verenigd Koninkrijk. De slachtoffers betaalden hiervoor 3.000 pond.

Dergelijke overtochten met totaal onzeewaardige bootjes zijn momenteel de voornaamste blinde vlek in de smokkelproblematiek naar het Verenigd Koninkrijk

Naar eigen zeggen stelde K. enkel zijn voertuig ter beschikking van de mensensmokkelaars. Maar volgens de procureur wees het telefonieonderzoek uit dat zijn aandeel veel groter was dan dat. Hij vroeg tien jaar effectieve celstraf voor de man, die woensdag uiteindelijk negen jaar effectieve celstraf kreeg opgelegd. Zijn kompaan J. gaf enkel toe dat hij materiaal van Duitsland naar Frankrijk bracht en stelde dat hij geld nodig had om zijn cocaïnegebruik te financieren. Voor hem vroeg de procureur zeven jaar cel, maar de rechter maakte daar woensdag acht jaar van.

Blinde vlek

“Dergelijke overtochten met totaal onzeewaardige bootjes zijn momenteel de voornaamste blinde vlek in de smokkelproblematiek naar het Verenigd Koninkrijk”, stelde rechter Bert Salembier in zijn vonnis. “En dat terwijl de risico’s verboden aan de oversteek van een van de drukt bevaren en meest verraderlijke waterwegen ter wereld momenteel helaas omgekeerd evenredig lijken aan de kans op detectie. Er moet paal en perk worden gesteld aan dergelijke mensonwaardige, levensgevaarlijke praktijken.” (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier