‘Duivelskoppel’ wordt uitgeleverd aan België

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote bij hun arrestatie. © GF
Laurens Kindt

Hilde Van Acker (56) en Jean-Claude Lacote (53), het zogenaamde ‘duivelskoppel’ dat ruim twintig jaar op de vlucht was na hun levenslange veroordeling voor een moord in De Haan, zal uitgeleverd worden aan België. Dat zegt Kris Vincke, de advocaat van Hilde Van Acker.

In november, kort nadat Hilde Van Acker door Europol op de Female Most Wanted List werd gezet, kon de Gendarmerie Nationale van het West-Afrikaanse Ivoorkust het koppel arresteren. Ze bleken er al een tijdlang onder een valse naam te wonen. Lacote en Van Acker werden in 2011 door het hof van assisen van West-Vlaanderen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de moord op een Britse zakenman in De Haan in 1996. Het proces vond plaats zonder beklaagden, want het zogenaamde ‘duivelskoppel’ was toen al met de noorderzon verdwenen. Meer dan twintig jaar lang slaagden ze erin om uit de handen van het Belgische gerecht te blijven. Tijdens hun vlucht lichtten ze naar verluidt tientallen mensen op en leefden ze een luxueus leven. In Ivoorkust leefde het koppel onder een valse naam. Ze gingen er ook elk hun eigen weg. Jean-Claude Lacote nam de naam van zijn broer aan, Hilde Van Acker werkte als administratief bediende onder de valse naam Marlene Vacker. Volgens haar advocaat Kris Vincke lijdt de vrouw aan borstkanker en krijgt ze daarvoor in de Ivoriaanse gevangenis niet de nodige zorgen. De dame zou zelf aangedrongen hebben op haar overbrenging naar België.

De foto die door Europol verspreid werd. (GF)
De foto die door Europol verspreid werd. (GF)

Woensdag heeft de rechtbank van Abidjan in Ivoorkust woensdagnamiddag beslist dat het koppel naar België uitgeleverd zal worden. Opmerkelijk, gezien België geen uitleveringsverdrag heeft met het West-Afrikaanse land, dat normaliter bovendien geen onderdanen uitlevert. Door haar huwelijk met Ivoriaan Lacote bezit Hilde Van Acker naast de Belgische ook de Ivoriaanse nationaliteit. Advocaat Kris Vincke, die optreedt voor Hilde Van Acker, kan het nieuws bevestigen. “Ik heb mijn cliënte aan de lijn gehad en zij zegt mij dat er geen beroep mogelijk is tegen die beslissing. Ze zullen dus naar België komen, al weet ik niet wanneer en op welke manier”, zegt de advocaat uit Beernem. Als het koppel in België is, kunnen ze verzet aantekenen tegen hun veroordeling en volgt er een nieuw assisenproces.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier