Duivelskoppel na 20 jaar op de vlucht terug in België

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote bij hun arrestatie. © (GF)
Laurens Kindt

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote, het zogenaamde duivelskoppel dat twintig jaar op de vlucht was na een veroordeling tot levenslang wegens een moord in De Haan, zijn sinds vanochtend terug in ons land. Om iets voor zeven landden ze op de luchthaven in Zaventem.

Gisterenavond om 23.10 uur vertrok vanop de internationale luchthaven Félix Houphouët-Boigny in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan een vlucht van Brussels Airlines. Aan boord: leden van het FAST-team van de federale politie én ‘duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote (53) en Hilde Van Acker (56). Na bijna drie maanden in een cel in Ivoorkust landde het koppel om iets voor zeven op de luchthaven in Zaventem. Daar kregen ze meteen het arrest van het assisenhof betekend, dat hen in 2011 bij verstek veroordeelde tot levenslang voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in De Haan in 1996. Nadien zal Jean-Claude Lacote overgebracht worden naar de gevangenis van Vorst, Van Acker zal een cel krijgen in de vrouwengevangenis van Berkendael. Wellicht worden ze dan donderdag overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Daarmee komt een einde aan wat waarschijnlijk de langste vlucht van een veroordeelde moordenaar in de Belgische geschiedenis is.

Het koppel werd in de nacht van 20 op 21 november vorig jaar gearresteerd door de ‘Gendarmerie Nationale’ van het West-Afrikaanse Ivoorkust. Ze waren dan al meer dan twintig jaar op de vlucht voor de Belgische justitie. De arrestatie kwam er niet toevallig. Het FAST-team van de federale politie, dat actief gevluchte criminelen opspoort, wist al een tijdje dat het koppel zich in Ivoorkust ophield onder een valse naam maar het was wachten op actie van de lokale politie. Door Hilde Van Acker eind vorig jaar op de Female Most Wanted List van Europol te zetten, voerde het FAST de druk op en gingen de Ivoriaanse poppen aan het dansen. Kort na haar arrestatie liet Hilde Van Acker al weten dat ze zich niet verzette tegen een uitlevering naar België. De vrouw heeft ernstige gezondheidsproblemen en hoopt in een Belgische gevangenis de nodige zorgen te krijgen. Eenmaal in België kan het koppel verzet aantekenen tegen hun veroordeling door het assisenhof. In dat geval komt er, 24 jaar na de moord op Marcus Mitchell, een nieuw proces over de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier