Duivelskoppel krijgt nieuw proces

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote bij hun arrestatie. © (GF)
Laurens Kindt

Jean-Claude Lacote (56) en Hilde Van Acker (53), het koppel dat twintig jaar lang uit de greep van Justitie bleef na een veroordeling tot levenslang wegens een moord in De Haan, zal een nieuw assisenproces krijgen. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling vandaag beslist.

In 2011 veroordeelde het Brugse assisenhof het zogenaamde ‘duivelskoppel’ tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in 1996. Het lichaam van het slachtoffer werd door kinderen in de duinen in De Haan gevonden. Na een lang en intens onderzoek bleek dat de man zakelijke contacten onderhield met Jean-Claude Lacote, maar dat hij daarbij opgelicht werd. Marcus Mitchell zou op een bepaald moment zijn geïnvesteerde geld teruggeëist hebben van Jean-Claude Lacote, waarop die hem meelokte naar een bosje in De Haan en het slachtoffer met twee schoten neerknalde. Ook Hilde Van Acker, de toenmalige partner van Lacote, zou daarbij een cruciale rol gespeeld hebben.

Gegrond

Tijdens het proces in 2011 was het koppel niet aanwezig. Beiden waren in afwachting van een proces terug vrijgelaten maar hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar Zuid-Afrika te vluchten. Ook daar belandde Jean-Claude Lacote in de cel, maar hij kon er met de hulp van Hilde Van Acker ontsnappen. Het FAST-team van de federale politie kon het koppel eind vorig jaar traceren in Ivoorkust, waar de roots van Lacote liggen. In november werden ze beiden opgepakt, begin februari werden ze uitgeleverd aan België. Hier tekenden hun advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse meteen verzet aan tegen de veroordeling door het assisenhof. Dat verzet is nu door de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling gegrond verklaard. Het hele assisenproces zal nu dus moeten overgedaan worden, bijna 25 jaar de moord op Marcus Mitchell. Op een preliminaire zitting zal nu moeten beslist worden hoe dat allemaal in zijn werk moet gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier