Duivelskoppel blijft ook na 24 jaar moord in De Haan ontkennen

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote bij hun arrestatie. © (GF)
Laurens Kindt

Jean-Claude Lacote (54), de mannelijke helft van het zogenaamde ‘Duivelskoppel’, blijft ontkennen dat hij op 23 mei 1996 de Britse zakenman Marcus Mitchell vermoordde in De Haan. De man werd maandag voor de eerste keer verhoord nadat hij meer dan twintig jaar lang uit de greep van de Belgische justitie bleef. Ook zijn toenmalige partner Hilde Van Acker ontkende eerder al haar aandeel in de feiten.

In 2011 veroordeelde het Brugse assisenhof Jean-Claude Lacote en zijn toenmalige partner Hilde Van Acker tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell. Die werd eind mei 1996 door spelende kinderen levenloos aangetroffen langs een duinenpad in De Haan. Uit het onderzoek bleek dat de man wellicht opgelicht werd door meesteroplichter Jean-Claude Lacote, dat ontdekt had en zijn geld terugeiste. Daarop zou hij door Hilde Van Acker meegelokt geweest zijn van zijn tijdelijke verblijfplaats in Knokke naar De Haan, waar hij door Jean-Claude Lacote met een pistool zou afgemaakt zijn. Het koppel stond klaar om met hun eigen vliegtuig te vertrekken vanop de luchthaven van Charleroi toen de politie hen alsnog in de boeien sloeg.

Op de vlucht

Ondanks de zware tenlastelegging van moord kwamen ze beiden op vrije voeten nog voor het proces van start ging. Toen de jury hen uiteindelijk schuldig achtte, zaten Lacote en Van Acker al in het buitenland. Daar bleven ze ook, drieëntwintig jaar lang slaagden ze erin om uit de klauwen van de Belgische justitie te blijven. Eind vorig jaar sloeg de ‘Gendarmerie Nationale’ van Ivoorkust hen uiteindelijk in de boeien, sinds februari zitten ze allebei in de gevangenis in Brugge in afwachting van een nieuw proces.

Lange ondervraging

Donderdag staat de inleidende zitting van dat nieuw proces op de agenda van het Brugse assisenhof. Daar wordt de agenda opgemaakt en zal voorzitter Bart Meganck ook beslissen welke getuigen opgeroepen worden.

In afwachting van het proces, dat effectief start op 20 november, legden de speurders van de Brugse federale politie zowel Jean-Claude Lacote als Hilde Van Acker nog eens op de rooster. Drie weken geleden ontkende Hilde Van Acker, zoals ze ook tijdens het onderzoek deed, dat zij erbij was tijdens de moord en dat ze het slachtoffer meelokte naar De Haan. Maandag werd ook Jean-Claude Lacote verhoord.

Het verhoor nam een hele dag in beslag, maar veel wijzer raakten de speurders er niet uit. Lacote blijft ontkennen dat hij ook maar iets te maken heeft met de moord op de Britse zakenman. “Mijn cliënt blijft formeel en betwist de feiten”, zegt zijn advocaat Filip De Reuse. Met twee verdachten die vierentwintig jaar na de moord nog altijd ontkennen, wordt het proces tegen het duivelskoppel alvast een harde noot om te kraken voor de assisenjury.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier