Drugsverslaafde steelt 44 (!) dure fietsen om heroïne te kopen

© gf
Redactie KW

Een 24-jarige man riskeert twee jaar cel voor 44 fietsdiefstallen. Hij ging er ook vandoor met een Renault Kangoo van de stad Roeselare, die hij vervolgens gebruikte om de fietsen in te laden. “Hij deed het om drugs te kopen en zo zijn problemen even te vergeten”, aldus zijn advocaat.

De Tsjetsjeen moest zich maandag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor een hele resem aan feiten, waaronder fietsdiefstallen, een diefstal met geweld, informaticabedrog en heling. Hij stal ook een Renault Kangoo van het OCMW van Roeselare om de gestolen goederen mee te vervoeren. Hij sloeg vooral toe aan het station van Roeselare.

Een van de slachtoffer kwam zich burgerlijke partij stellen voor een racefiets van 6.000 euro, maar de twintiger ging er ook vandoor met tal van elektrische fietsen en mountainbikes. Zijn buit verkocht hij net over de grens in Frankrijk. Met het geld kocht hij heroïne.

Het openbaar ministerie stelde dat een zware straf gepast is en vorderde twee jaar cel. Ook de rechter was streng voor de beklaagde. Hij zei dat hij door zijn daden niet alleen de fiets, maar ook de mobiliteit en vrijheid van de slachtoffers afnam.

Volgens de advocaat van de verdediging zal een celstraf echter niet veel uithalen. “Mijn cliënt is naar België gekomen nadat zijn vader in Tsjetsjenië werd vermoord. Al snel belandde hij in de jeugdzorg, waar hij medicatie kreeg voor zijn depressie. Rond zijn twintigste is hij overgestapt van zware pillen naar heroïne. Sindsdien doet hij alles voor die roes. In plaats van hem voor lange tijd op te sluiten, zouden we beter bekijken hoe we hem van zijn verslaving kunnen afhelpen.” De rechter doet uitspraak op 9 november.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.