Drugsoorlog in hartje Menen: Wie wil tussenkomen, kloppen ze kapot

Christophe Lefebvre

Vechtpartijen die met bijl en machete worden beslecht, wraakacties voor iedereen die zich durft te mengen en buren die de lippen op elkaar houden uit pure schrik. Een stukje Rijselstraat is uitgegroeid tot het speelveld van criminelen en drugsbendes. “De politie? Die mannen lachen hen gewoon uit.”

Vorig weekend werd de Rijselstraat in het centrum van Menen opgeschrikt door een brutale vechtpartij, midden in de nacht. Enkele personen beukten er bijzonder agressief op elkaar in. Eén iemand maakte zelfs gebruik van een machete. KW kreeg, exclusief, de beelden in handen en die liegen er niet om.

https://www.youtube.com/watch?v=4CrIfMdnfrs

Geen losstaand feit, zo blijkt wanneer we met buurtbewoners spreken. “Het is hier ieder weekend iets en in de zomermaanden is het ook tijdens de week ‘s nachts vaak prijs”, klinkt het. “Sinds we hier 20 jaar geleden kwamen wonen, hebben we de buurt zien afglijden. Camera’s zijn er wel, maar die zijn enkel gericht op de Barakken of op de rotonde aan De Steiger. Dit stukje van de straat is eigenlijk een blinde vlek. En dat weten die mannen ook hé.”

Bewerkt met baseballknuppel

De vechtersbazen zijn criminelen, die hun territoriale disputen komen uitvechten in Menen. “Een tijdje geleden zijn hier drie Portugezen aangekomen, de kopstukken van een drugsbende uit Halluin, net over de grens met Frankrijk. Zij waren naar hier gekomen om één en ander recht te zetten met een rivaliserende clan”, vertelt een van de buren. “Weet u, meneer, tijdens hun gevecht is iemand uit de buurt tussengekomen. Hij wilde het vechten stoppen. Wij weten ondertussen beter: wie zich probeert te bemoeien, krijgt zelf klappen. Dat was hier natuurlijk niet anders. Zijn schedel is kapotgeklopt met een baseballknuppel. Dát was zijn dank…”

Het beruchte stukje Rijselstraat tussen het OC en de brug over de Leie. (foto CLL)
Het beruchte stukje Rijselstraat tussen het OC en de brug over de Leie. (foto CLL)

Eén gouden regel

Mensen in elkaar slaan en van de brug gooien, mensen achtervolgen met een pistool in de hand, mensen aftroeven tot bloedens toe: het beeld dat de buren schetsen, oogt allesbehalve mooi. De politie lijkt in het hele verhaal te ontbreken, maar daar is volgens een andere buurtbewoner een simpele verklaring voor. “In het verleden belden we wel steevast de politie, maar telkens als zij tussenbeide kwamen, duurde het niet lang vooraleer de vechtersbazen wisten wie had gebeld. En wie de politie erbij haalde, deelde sowieso in de brokken. Auto’s beschadigd, gevels beklad… Er zijn zelfs momenten dat ze in hun auto voor de deur zitten te wachten tot je buiten komt. Wij wonen hier met jonge kinderen. Geloof me, de schrik zit er goed in.”

Drugsoorlog in hartje Menen: Wie wil tussenkomen, kloppen ze kapot

We hebben nu één gouden regel: niet tussenkomen. Je weet eigenlijk op voorhand al dat het uit de hand zal lopen. Wij zetten vandaag de televisie wat luider of maken dat we niet thuis zijn.”

Baksteen door etalage

Ook de aanwezige handelszaken gaan gebukt onder de straatterreur. “Vooral tijdens drukke momenten houden we ons hart vast”, vertelt een handelaar die liever anoniem blijft. “Als er veel volk passeert, heb je hier van die mannen die hun spul komen halen. Ze hebben geld nodig en aarzelen niet om handtassen mee te grissen of zelfs juwelen van je lichaam te trekken. Ze wachten niet eens tot het donker is en gaan dan doodleuk wat verder drugs oppikken. De politie? Daar lachen ze openlijk mee. Ze weten goed genoeg dat, als ze de grens oversteken, ze eigenlijk niets meer riskeren. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze hier op de brug gewoon de politie staan te jennen. Wat wil je trouwens dat de politie nog doet? Het enige wat ze kunnen krijgen, is een stevig pak slaag. Zelfs als ze die mannen oppakken, staan ze hier vaak dezelfde dag nog terug. Een collega van ons mocht dat aan den lijve ondervinden. Hij jaagde een druggebruiker weg van zijn terras en werd dezelfde dag nog getrakteerd op een baksteen door zijn vitrine.”

Drugsoorlog in hartje Menen: Wie wil tussenkomen, kloppen ze kapot

“Politie is niet bang”

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyze van politiezone Grensleie belooft een daadkrachtig signaal. “De beelden zijn nieuw voor ons. We hadden geen weet van deze recente vechtpartij. Wel zijn we op initiatief van en samen met het parket een grondig onderzoek gestart”, vertelt hij. “Wij blijven als politie natuurlijk hameren op de alertheid van de burger: alles begint met een melding van een incident.”

Op de vraag of de politie schrik heeft van de drugscriminelen, antwoordt Stefaan Vannieuwenhuyze stevig. “De politie is niet af te schrikken. Onze mensen reageren steeds met de gepaste kordaatheid op zij die de veiligheid van de Menenaar in het gedrang brengen. Wij zijn absoluut niet blind voor de bekommernissen van de burgers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier