Zeebrugge in vizier van internationale bendes

Zuid-Amerikaanse criminele bendes maken steeds vaker gebruik van de haven van Zeebrugge. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Zuid-Amerikaanse criminele bendes maken steeds vaker gebruik van de haven van Zeebrugge. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Een 27-jarige trucker uit Diksmuide zit in de cel nadat de politie hem oppakte toen hij een container met daarin 75 kilogram cocaïne wou oppikken in de Zeebrugse haven. Dat nu ook onze haven gebruikt wordt door drugsbendes, is geen verrassing voor experts. “Zuid-Amerikaanse bendes wijken meer en meer uit naar kleinere havens”, zegt expert Bob Van Den Berghe van de VN.

De vondst van 75 kilogram cocaïne dateert al van vrijdag 8 januari. Het waren de douanediensten die de drugs, goed voor een straatwaarde van bijna 4 miljoen euro, aantroffen in een container die net gearriveerd was. De politie werd erbij gehaald en die besloot om te wachten tot de container zou opgepikt worden. De chauffeur die uiteindelijk arriveerde, een 27-jarige man uit Diksmuide, werd meteen in de boeien geslagen. Ook zijn vriendin werd even aangehouden, maar kwam al snel weer vrij toen bleek dat zij van niets wist. De raadkamer in Brugge heeft de aanhouding van de Diksmuideling ondertussen verlengd. Hij blijft zeker nog een maand in de cel.

Probleemhaven?

Het is zeker niet de eerste keer dat Zeebrugge als eind- of doorvoerhaven wordt gebruikt door Zuid-Amerikaanse drugsbendes. Dat weet ook Bob Van Den Berghe, topman van het Container Control Programme van de Verenigde Naties. Vanuit Zuid-Amerika monitort hij de trafiek van verdachte containers en zet hij bron- en bestemmingslanden aan om zoveel mogelijk samen te werken in de strijd tegen de internationale drugssmokkel. “Het is absoluut zo dat Zuid-Amerikaanse bendes Zeebrugge kennen. Het is niet de eerste keer dat er drugs in beslag genomen worden in Zeebrugge, maar als we kijken naar het totale aantal inbeslagnames zien we wel dat criminelen toch nog vooral voor de haven van Antwerpen kiezen. Wij zien de haven van Zeebrugge voorlopig nog niet als een probleemhaven, maar we houden die haven wel in het oog. Concreet: als we hier in Zuid-Amerika containers zien met als eindbestemming Zeebrugge, dan gaan we die opnemen in onze risicoanalyse”, zegt hij.

Expert Bob Van Den Berghe van het Container Control Programme van de Verenigde Naties.
Expert Bob Van Den Berghe van het Container Control Programme van de Verenigde Naties.

De vorige Europese recordvangst van 11,5 ton cocaïne, in november vorig jaar, is ook via de haven van Zeebrugge gepasseerd. “Daarvoor zitten ondertussen twee douaniers van de vertrekhaven in Guyana in de cel. Er zijn geen rechtstreekse lijnen vanuit Zuid-Amerika naar Zeebrugge, maar je kan er via doorvoerhavens wel geraken. Zo hebben we eind 2019 een container onderschept in Paramaribo in Suriname. Die container had Zeebrugge als eindbestemming en bevatte 731 kilogram cocaïne in het dak van de container”, klinkt het.

Oogje in het zeil

Internationale drugsbendes passen zich razendsnel aan en dus moeten de controlediensten zoals de politie en de douane dat ook doen. “In de bronlanden heb je de vaste havens waar de drugs meestal vertrekken: Colombia en Peru als producerende landen, maar ook in Brazilië, Ecuador en Panama. We zien dat de bendes daar nu meer en meer voor alternatieve havens kiezen om de drugs te laten vertrekken, omdat de vaste havens goed gecontroleerd worden. In die zin denken wij dat men in de bestemmingslanden dus ook een oogje in het zeil moet houden voor de andere havens dan diegene waar we altijd op gefocust zijn. Voor België komt Zeebrugge dan natuurlijk ook in beeld, als alternatief voor Antwerpen”, zegt Bob Van Den Berghe.

Smokkellijn

Toeval of niet, maar deze week verschenen ook vier mannen uit Gent voor de Brugse rechtbank. Volgens het parket waren ze van plan om een smokkellijn voor cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Zeebrugge op te zetten. De politie had daarover tips vanuit het milieu zelf gekregen en vond bij een huiszoeking ook drie toegangspassen voor de haven maar kon geen verdere harde bewijzen vinden voor de plannen van de bende. Ze verschenen dan ook enkel voor de rechter wegens bezit en verkoop van drugs. “Er is ooit wel eens gesproken over Zuid-Amerika, maar concreet is er niets gebeurd”, zo pleitten hun advocaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier