Vijftiger terecht voor cannabisplantjes op appartement en in tuinserre: “Geef maar effectieve straf want drugsgebruik stoppen doe ik niet”

Redactie KW

“Cannabis helpen me van de alcohol af en maken me rustiger. Ik zal mijn gebruik niet stoppen dus heeft een voorwaardelijke celstraf geen zin.” Eerlijk was hij wel , een 55-jarige man uit Menen voor de rechtbank in Kortrijk. Hij drong merkwaardig genoeg aan op een…effectieve straf. Op zijn appartement en in een tuinserre vond de politie enkele cannabisplantjes.

Op 24 oktober 2019 voerde de politie op een appartement in Menen een controle uit. Een indringende cannabisgeur kwam vanuit een ander appartement op de gelijkvloerse verdieping op hen af. Het leidde tot een huiszoeking bij Malik B. De man gooide snel een weegschaaltje over de muur maar de agenten vonden er toch nog enkele cannabisplantjes op het appartement en in een tuinserre, 45 zaadjes, wat meststof en 480 gram geoogste cannabisplanten. Foto’s op zijn gsm toonden volwassen cannabisplanten. Er konden ook enkele telefonische contacten over drugshandel achterhaald worden.

De openbare aanklager vroeg een celstraf met begeleidende voorwaarden van 7 maanden en een boete van 8.000 euro te geven aan de man, die met tal van verkeersveroordelingen en veroordelingen voor wapens en slagen al over een gevuld strafregister beschikt. “Maar hij is overduidelijk een amateur die zelf wat plantjes kweekt voor eigen gebruik en er wat aan kennissen uitdeelt”, verdedigde zijn advocaat hem. “Probatievoorwaarden hoeft hij niet. Hij zal ze toch niet naleven want hij is niet van plan met drugsgebruik te stoppen. Het helpt hem van de drank af te blijven en rustiger te worden.” Enige alternatief: een effectieve celstraf. Vonnis op 20 april. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.