Vijftal terecht voor inbraak als vergelding binnen drugsmilieu

© Daniel Schweinert Daniel Schweinert
Redactie KW

“Een vergeldingsactie binnen het drugsmilieu, omdat de bewoner zijn beloftes niet was nagekomen.” Een 25-jarige jongeman uit Anzegem gaf dinsdag voor de rechtbank in Kortrijk toe waarom er in de nacht van 4 op 5 september 2021 in een studentenkot in de Sint-Denijsestraat in Kortrijk is ingebroken. Samen met zijn ex-vriendin en drie andere twintigers riskeert hij er 18 tot 40 maanden cel voor.

In het holst van de nacht verwittigde een bovenbuur de politie dat er in het studentenkot van Massi A. (25) was ingebroken en er drie daders in een Mercedes waren gevlucht. De auto stond op naam van Morgane C. (22) uit Kortrijk, maar het was haar toenmalige vriend Anthony S. (25) die er mee reed. Na een huiszoeking drie dagen later vlogen beiden in de cel. Hetzelfde lot was Gacem B. (27) uit Wevelgem, Sammy D. (24) uit Kortrijk en Akhmed M. (27) uit Harelbeke beschoren. Ook zij waren volgens de openbare aanklager mee tijdens de inbraak. Enkel Sammy D. ontkende dit. Over wie precies de inbraak pleegde, was er meer discussie.

Drugshol

Het studentenkot bleek het drugshol van Massi A. te zijn. De politie vond de verpakkingsresten van maar liefst 12 kilogram cocaïne. Bij de inbraak was er niet alleen drugs maar ook een duur polshorloge en cash geld gestolen. Mogelijk zelfs 36.000 euro. “Ik was er niet bij, maar na de inbraak verdeelden ze in mijn garage de buit”, vertelde Sammy D. “Ik zag dikke pakken biljetten en kreeg zelf 500 euro.” Zijn kompanen hielden vol dat ook hij bij de inbraak aanwezig was en dat lokte voor de rechter heel wat reacties uit.

Gps-tracker

Enkele uren voor de inbraak was Morgane C. op voorverkenning naar het studentenkot geweest op vraag van haar toenmalige vriend. Hij had met bewoner Massi M. nog een rekening openstaan. “Bij een drugsveroordeling in september 2020 zette hij Massi uit de wind”, aldus advocaat Filip De Reuse. “Massi beloofde toen voor hem te zorgen maar verbrak die belofte. Hij kon dat niet verkroppen en wou hem een peer stoven.” Om de precieze locatie van het studentenkot te vinden, bevestigden Anthony S. en Gacem B. aan de wagen van Massi een gps-tracker. Morgane C. en Sammy D. vroegen de vrijspraak, de anderen een werkstraf. “Ze wist niet waar ze haar medewerking aan verleende”, aldus advocate Iris Santens in naam van Morgane C. “Ze dacht wel dat het louche was, maar dacht eerder in de richting van een ruzie. Haar verblijf in de gevangenis was echt een traumatische ervaring.” Ex-vriend Anthony S. brak naar eigen zeggen met het milieu, Gacem B. vroeg nog ‘een laatste kans’. Hij zit vandaag net als Sammy D. nog altijd in de gevangenis.

Opmerkelijk: Massi A. riskeert in een andere zaak 4 jaar cel voor drugshandel, maar ontkent daar ook maar iets mee te maken te hebben. Vonnis op 4 oktober. Op 19 september kent Massi A. al zijn lot. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.