Vijf en drie jaar cel voor bijna 700 kilo coke

Laurens Kindt

Twee mannen uit Moorslede en Nieuwpoort zijn veroordeeld tot zware celstraffen voor hun aandeel in de import van een gigantische lading cocaïne. Schroothandelaar Marino S. (56) kreeg vijf jaar cel, transporteur Yvan S. (58) moet drie jaar de cel in.

In het café van zijn voormalige echtgenote in Menen had schroothandelaar Marino S. een zekere ‘Flappie’ leren kennen. Het was die man die hem overtuigde om ladingen mangaanerts vanuit Colombia naar België te laten komen, op naam van zijn bedrijfje. Er werden verscheidene keren hele ladingen mangaanerts naar België gebracht per containerschip, maar op 21 februari zat er tussen het erts nog een andere, meer waardevolle lading.

De douane merkte op dat er wat loos was met het zegel van één van de containers en opende de lading. De speurders vonden er 625 pakketten met in totaal 679 kilogram cocaïne. De politie besloot de lading eruit te halen, de container terug af te sluiten en te wachten tot iemand de lading kwam ophalen. Dat bleek trucker Yvan S. te zijn, die vroeger in Menen woonde maar ondertussen in Nieuwpoort vertoeft.

De man reed de container naar Kruibeke en zette daar de lading af. Omdat de cocaïne er ondertussen al uit was, viel de politie echter nog niet binnen. Pas enkele maanden later volgden de arrestaties en huiszoekingen. Yvan S. en Marino S. beweerden in eerste instantie onder druk gezet te zijn door ‘Flappie’ en het drugsmilieu, maar gaven later toe dat ze wel degelijk wisten waaraan ze meewerkten. “Hun kop werd zot gemaakt. Beiden zaten in financiële problemen en werden grote winsten beloofd. Ze hebben echter nooit geld gezien”, pleitten hun advocaten Kris Vincke en Filip De Reuse.

Voor Marino S. eiste het parket zes jaar, voor Yvan S. 37 maanden cel. De rechtbank veroordeelde Marino S. echter tot vijf jaar effectieve celstraf. Zijn bedrijf kreeg een boete van 48.000 euro opgelegd. Yvan S. moet dan weer drie jaar effectief de cel in. Andere betrokken, zoals de bewuste ‘Flappie’, konden tijdens het onderzoek niet geïdentificeerd noch gearresteerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier