Vier maanden cel voor lasterlijke aangifte tegen politie-inspecteur

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 50-jarige Bruggeling veroordeeld tot vier maanden effectieve gevangenisstraf voor een lasterlijke aangifte. Tijdens een verhoor in een drugszaak verklaarde S.D. spontaan dat een inspecteur corrupt was en ongeoorloofde contacten onderhield met een informante. Van de beweringen bleek echter niets te kloppen.

Op 28 augustus 2017 werd de beklaagde verhoord op verdenking van het verhandelen van verdovende middelen. De kans om spontaan iets te verklaren greep de Bruggeling blijkbaar met beide handen. Hij legde uit dat hij wist dat een koppel kennissen na een conflict binnen hun relatie bij de politie was geweest. De vrouw zou toen verklaard hebben dat haar vriend cocaïne dealde. Ook de naam van D. zou toen genoemd geweest zijn.

Opvallend genoeg zou de beklaagde ondanks die verklaringen gerustgesteld zijn door de vermeende cocaïnedealer. Ze werden naar eigen zeggen immers beschermd door een politie-inspecteur. “Hij betaalde samen met enkele maten maandelijks 1.000 euro aan de inspecteur opdat hij niet in dossiers zou vernoemd worden”, verklaarde de beklaagde. Volgens D. was het ook algemeen geweten dat de vriendin van de dealer een informante was van de politieman. Hij beweerde zelfs foto’s waarop ze seks hadden gezien te hebben.

Het openbaar ministerie vorderde zes maanden effectieve gevangenisstraf. “Als je zo’n bom smijt, weet je dat er een onderzoek komt. Dit was niet zomaar een ‘slip of the tongue'”, aldus procureur Lode Vandaele. Dat onderzoek maakte trouwens duidelijk dat van de aantijgingen helemaal niets klopte. De beklaagde gaf uiteindelijk zelf ook toe dat zijn beweringen puur op roddels gebaseerd waren. De verdediging benadrukte op het proces dat D. zich wil verontschuldigen voor zijn daden. Meester Ellen Eneman stelde voor haar cliënt een werkstraf voor.

De rechter veroordeelde S.D. uiteindelijk tot vier maanden effectieve celstraf en 1.200 euro boete. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 150 euro betalen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.