Vergetelheid van rechter breekt zuur op voor Stad Diksmuide in zaak rond drugslab

Redactie KW

Het ontbreken van één simpel zinnetje in het vonnis van de Veurnse strafrechter, over het drugslab onder café Dodengang, breekt de stad Diksmuide zuur op. Die laatste liet namelijk zelf de verontreinigde bodem rond het drugslab saneren, met een kostprijs van 14.000 euro. Tijdens de afhandeling van de burgerlijke belangen verklaarde de rechter zich echter onbevoegd door een eerdere vergetelheid. Voorlopig krijgt de stad het geld niet terug.

De stad Diksmuide had zich op het strafproces geen burgerlijke partij gesteld om de saneringskosten, opgelopen tot 13.900 euro, terug te vorderen. De beklaagden kregen in april vorig jaar straffen tot 4 jaar cel. De advocaten van het stadsbestuur lieten de zaak recent opnieuw oproepen om de burgerlijke belangen af te handelen, een procedure die wel vaker voorkomt en helemaal niet ongewoon is. In sommige gevallen zijn schade en kosten immers nog niet duidelijk wanneer het strafproces van start gaat. “We hadden er alle vertrouwen in dat de rechtbank ons die schadevergoeding zou toewijzen. Het staat buiten kijf dat er een oorzakelijk verband is tussen de vervuiling en het drugslab”, zegt milieuschepen Marc Deprez (Idee Diksmuide).

Onbevoegd

Een maand geleden werd het burgerlijke luik van de zaak dus gepleit voor de correctionele rechtbank, als uitloper van het strafproces. Maar afgelopen dinsdag, bij het vonnis, liep die afhandeling van burgerlijke belangen af op een sisser. De rechter verklaarde zich onbevoegd en wel door een vergetelheid bij het vonnis van de strafzaak. Daar werd niet vermeld dat de ‘burgerlijke belangen worden aangehouden’. Het rechtstreekse gevolg is dat de rechtbank zich onbevoegd moest verklaren en niet mag oordelen over de schadeclaims. De procedure moet overgedaan worden op een burgerlijke rechtbank. Dat kan opnieuw lang aanslepen.

Alle rechtsmiddelen uitputten

“Natuurlijk ben ik ontgoocheld”, aldus schepen Deprez. “Ik ben er nochtans van overtuigd dat we de juiste weg hebben gekozen om onze schade te verhalen. Dat ontbrekende zinnetje is erg sneu. Maar hoe dan ook, we gaan alle rechtsmiddelen uitputten om die 13.900 euro terug te vorderen. Dan maar voor een burgerlijke rechtbank. We blijven strijdvaardig en laten dit niet los. De belastingbetaler mag niet opdraaien voor het werk van criminelen”, aldus Deprez. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier