Verdachte van moord op Sofie Muylle riskeert drie maanden cel voor drugsbezit

De verdachte van de moord op Sofie Muylle heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor drugsbezit in de gevangenis van Brugge. In de cel van Alexandru Caliniuc (26) werd 3,39 gram cannabis aangetroffen, maar de Roemeen vraagt de vrijspraak. Het openbaar ministerie vorderde drie maanden effectieve celstraf.

Het levenloze lichaam van Sofie Muylle werd op zondag 22 januari 2017 aangetroffen op het strand van Knokke. Alexandru Caliniuc werd pas vijf maanden later in zijn thuisland Roemenië opgepakt op verdenking van moord. Op camerabeelden was immers te zien hoe de man met de opvallende blauwe jas urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. Zijn DNA werd ook aangetroffen op het slachtoffer. De verdachte blijft wel ontkennen dat er sprake was van moord.

Sinds zijn overlevering verblijft Caliniuc in de gevangenis van Brugge. Op 26 februari 2020 werd tijdens een controle van zijn cel 3,39 gram cannabis ontdekt. Bij een tuchtzitting in de gevangenis zou de beklaagde de feiten bekend hebben. Ondertussen beweert hij echter dat de drugs van een celgenoot waren.

De verdediging pleitte dat de tuchtzitting geen enkele waarde heeft. Caliniuc begrijpt immers geen Nederlands of Engels en heeft naar eigen zeggen dus gewoon niet begrepen wat er gebeurde. Volgens de beklaagde maken ze in de gevangenis normaal gezien steeds gebruik van een andere Roemeen om zaken te vertalen, maar dat zou toen dus niet het geval geweest zijn. Meester Pieter Filipowicz vroeg dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt, minstens op basis van twijfel.

Alexandru Caliniuc moet zich vanaf 17 mei voor het West-Vlaamse hof van assisen verantwoorden voor moord en verkrachting met foltering. Voor moord riskeert de beschuldigde levenslange opsluiting. Bij een eventuele vrijspraak voor moord zou hem voor verkrachting met foltering nog steeds tot 30 jaar opsluiting kunnen opgelegd worden.

De zaak rond het drugsbezit wordt voortgezet op 8 april. De rechter vroeg immers aan het OM om uit te zoeken of er op de tuchtzitting een Roemeense celgenoot van Caliniuc aanwezig was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.