Verdachte van moord op Sofie Muylle ontkent drugsbezit in de gevangenis

© (Foto Facebook)
© (Foto Facebook)

De verdachte van de moord op Sofie Muylle heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor drugsbezit in de gevangenis van Brugge. In de cel van Alexandru Caliniuc (26) werd 3,39 gram cannabis aangetroffen, maar de Roemeen beweert dat de drugs van zijn celgenoot waren.

Het levenloze lichaam van Sofie Muylle werd op zondag 22 januari 2017 aangetroffen op het strand van Knokke. Alexandru Caliniuc werd pas vijf maanden later in zijn thuisland Roemenië opgepakt op verdenking van moord. Op camerabeelden was immers te zien hoe de man met de opvallende blauwe jas urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. Zijn DNA werd ook aangetroffen op het slachtoffer. De verdachte blijft wel ontkennen dat er sprake was van moord.

Sinds zijn overlevering verblijft Caliniuc in de gevangenis van Brugge. Op 26 februari 2020 werd tijdens een controle van zijn cel 3,39 gram cannabis ontdekt. Bij een tuchtzitting in de gevangenis zou de beklaagde de feiten bekend hebben. Het openbaar ministerie vorderde op de vorige zitting drie maanden effectieve gevangenisstraf.

De verdediging pleitte dat de tuchtzitting geen enkele waarde heeft. Caliniuc begrijpt immers geen Nederlands of Engels en heeft naar eigen zeggen dus gewoon niet begrepen wat er gebeurde. Naar aanleiding van dat pleidooi werd door de rechter bijkomend onderzoek bevolen. Enkele cipiers verklaarden ondertussen dat de Roemeen wel degelijk Engels en Frans begrijpt. Zijn advocaat Pieter Filipowicz hamerde donderdagochtend vooral op het feit dat Caliniuc nooit iets met drugs te maken had. “Hij heeft altijd gezegd dat die drugs van een celgenoot waren”, vroeg de verdediging de vrijspraak.

Alexandru Caliniuc moet zich vanaf 17 mei voor het West-Vlaamse hof van assisen verantwoorden voor moord en verkrachting met foltering. Voor moord riskeert de beschuldigde levenslange opsluiting. Bij een eventuele vrijspraak voor moord zou hem voor verkrachting met foltering nog steeds tot 30 jaar opsluiting kunnen opgelegd worden.

In de drugszaak doet de rechter uitspraak op 6 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier