Verdachte moord op Sofie Muylle krijgt drie maand cel voor drugsbezit in cel

Laurens Kindt

Alexandru Caliniuc, de 27-jarige Roemeen die verdacht wordt van de moord op de Roeselaarse Sofie Muylle in januari 2017 in Knokke, is veroordeeld tot drie maanden celstraf met uitstel en een boete wegens drugsbezit in zijn cel.

De 27-jarige Alexandru Caliniuc zit sinds juli 2017 in de gevangenis in Brugge in afwachting van het proces over de moord op Sofie Muylle. Dat proces start binnenkort, op 17 mei. Op 26 februari vorig jaar werd bij een controle in zijn cel in de Brugse gevangenis ruim drie gram cannabis gevonden. “Gevonden op de binnenplaats”, gaf de moordverdachte in eerste instantie als verklaring voor de drugs. Later veranderde hij zijn verklaring en zei hij dat hij niets met de drugs te maken had. “Die waren van een vroegere celgenoot”, klonk het.

Geen tolk

Bovendien voerde Pieter Filipowicz, de advocaat van Alexandru Caliniuc, aan dat er onregelmatigheden waren gebeurd. Dat zijn cliënt tijdens een tuchtzitting over de drugsvondst het bezit van marihuana bekende, betwistte hij. “Die documenten waren in het Engels opgesteld. Mijn cliënt spreekt alleen Roemeens. Hij wist dus niet wat hij las of ondertekende”, klonk het. De rechter veegt die argumentatie nu van tafel. “Uit het verslag van de gevangenis blijkt dat meneer voldoende Engels en zelfs Frans begrijpt. Hij heeft nooit beroep gedaan op een medegedetineerde om te tolken. De bewering dat hij geen Engels kent, komt dus totaal ongeloofwaardig over”, vond de rechter.

Blanco

Omdat Alexandru Caliniuc op dit moment nog over een blanco strafblad beschikt in België, werd de straf grotendeels met uitstel uitgesproken. De volledige celstraf van drie maanden is voorwaardelijk, net als het leeuwendeel van de boete van 8.000 euro die de rechter uitsprak. Ondanks de veroordeling zal Alexandru Caliniuc straks, bij de start van het assisenproces, ook nog een blanco strafblad hebben. De feiten waarvoor hij nu veroordeeld werd, dateren immers van na de moord op Sofie Muylle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.