Van drie jaar celstraf naar vrijspraak

Van drie jaar effectieve celstraf naar de volledige vrijspraak. Dat was het lot van twee Nederlandse mannen en een Bulgaar. Zij werden ervan verdacht om te proberen cocaïne in te voeren met een vissersbootje. Het trio bleef ontkennen en kreeg nu in beroep gelijk.

Sergey A. (66), Cornelis B. (29) en Willem M. (64) moeten dan toch niet naar de gevangenis. De drie kregen in de correctionele rechtbank van Veurne een gevangenisstraf van drie jaar omdat ze probeerden cocaïne te smokkelen met een vissersbootje voor de kust van De Panne. De drie verklaarden dat ze toeristen op zee waren en het bootje – dat ze recent aankochten – wilden uittesten. “Compleet ongeloofwaardig”, oordeelde de rechter daar over. Maar de drie mannen gingen in beroep en halen nu toch hun slag thuis. Het Hof van Beroep sprak hen over de ganse lijn vrij. Bij gebrek aan bewijzen enerzijds en op basis van gerede twijfel anderzijds. Dat betekent: mogelijk zijn ze schuldig, maar dat staat niet voldoende vast.

Weinig vismateriaal aan boord

Ze hadden de perceptie nochtans meer dan tegen. Het trio werd op 18 januari 2016 – samen met een andere Nederlandse visser die in eerste aanleg al vrijgesproken werd – opgepakt toen ze met hun vissersbootje Pieter met pech voor de kust van De Panne strandden. Ze werden naar Nieuwpoort gesleept en gedroegen zich daar volgens de politie nogal vreemd. Ze hadden amper materiaal bij om te gaan vissen: slechts enkele bakken om de vis te bewaren en een paar zakken ijs. Wel overvloedig aan boord: communicatieapparatuur, zenders, gsm’s, een walkietalkie, een Marifoon waarmee de kustwacht oproepen doet en zelfs 10.000 euro cash . Het verplichte trackingsysteem aan boord hadden ze ook niet aangezet.

De speurders voerden het onderzoek met een interventie op 15 januari 2016 in het achterhoofd, toen amper drie dagen eerder, op het strand van Cadzand. Tijdens een storm moesten toen vier bemanningsleden gered worden nadat hun boot stuurloos raakte. De politie onderzocht de boot op het strand en vond een ton cocaïne in een verborgen holte. Straatwaarde: 30 miljoen euro. Het verhaal van de drie huidige verdachten liep zodanig gelijkaardig dat toeval bijna uitgesloten was. Bovendien waren de twee boten ook nog eens afkomst van dezelfde (voormalige) eigenaar. Het viertal werd dan ook in voorlopige hechtenis genomen en zat enkele maanden in de cel.

Boot verkocht

Het enige wat in het voordeel van de bemanningsleden pleitte, is het feit dat er geen cocaïne aan boord gevonden werd. De speurders troffen wel een holle ruimte in het schip aan, maar daar stak niets in. “Wij waren toeristen op zee. We hadden die boot net gekocht en wilden hem testen. Daarom hadden we niet veel visgerief bij.” Een argument dat de eerste rechter helemaal van tafel veegde. Hij gaf drie verdachten een effectieve celstraf van drie jaar.

Bovendien werden ze toen onmiddellijk aangehouden. Een beslissing die nu helemaal teniet gedaan werd. Pijnlijk detail: in de loop van het onderzoek werd de vissersboot die in beslag was genomen al verkocht. De eigenaars zullen na de vrijspraak nu enkel de verkoopprijs kunnen recupereren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.