Twintiger geen 372.000, maar wel 30.000 euro drugsgeld kwijt na drugshandel

© gf
© gf
Redactie KW

Een 28-jarige man uit Menen ontsnapte voor de correctionele rechtbank van Kortrijk aan een verbeurdverklaring van 372.000 euro. Hij stond er samen met een kompaan uit Zonnebeke terecht voor drugshandel. De rechter gaf hem wel 24 maanden voorwaardelijke celstraf en verklaarde ‘slechts’ 30.000 euro drugsgeld verbeurd.

Het onderzoek naar de handel en wandel van J.S. (23) uit Zonnebeke en M.V. (28) uit Menen ging begin 2020 van start. Beiden vlogen halfweg maart uiteindelijk voor enkele maanden in de cel. J.S. kon bij een fouille met twee bolletjes cocaïne geklist worden. Hij fungeerde als een soort subdealer voor M.V. en reed in diens opdracht ook af en toe naar Nederland om drugs te kopen. In totaal ging er volgens de openbare aanklager 1.650 gram cannabis en cocaïne door zijn handen, goed voor een omzet van ruim 20.000 euro.

Geld dat het gerecht verbeurd verklaard wou zien. “Maar dat geld is er niet meer”, verdedigde advocaat Kris Vincke hem. “Hij heeft er van geleefd en ja, ook wel eens een Lamborghini gehuurd om in rond te rijden. Hij vroeg de rechter een volledig voorwaardelijke celstraf op te leggen. Tijdens het onderzoek zat hij al vier maanden achter de tralies. “Ik heb daar mijn lesje geleerd”, voegde J.S. er zelf nog aan toe. De rechter behield de voorhechtenis als effectieve straf maar sprak de rest van de celstraf van 15 maanden voorwaardelijk uit. Hij moet wel een boete van 1.600 euro betalen en ziet 4.000 euro in rook opgaan.

Geboorte gemist

Een huiszoeking bij M.V. leverde 866 gram cannabis, cocaïne en 1.400 euro cash geld op. “Hij startte met de verkoop van drugs om schulden bij Nederlandse drugsleveranciers te kunnen betalen”, klonk het bij zijn advocaat Filip De Reuse. “Bij de start van de eerste coronagolf vloog hij de cel in. Hij zat zo goed als in volledige isolatie en dat hakte er hard op in. Hij miste de geboorte van zijn eigen kind.”

“Het is nu genoeg geweest, ik heb er geen zin meer in”, vertelde hij aan de rechter. “Ik liet mijn vrouw en kind in de steek.” De dreigende verbeurdverklaring van maar liefst 372.000 euro drugsomzet hing als een donkere wolk boven hem. Maar zover dreef de rechter het niet. Ze veroordeelde hem tot een grotendeels voorwaardelijke celstraf van 24 maanden en 2.400 euro boete. De verbeurdverklaring milderde ze naar 30.000 euro. In 2018 liep hij al eens een celstraf van twee jaar op voor drugshandel. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.