Tjetsjeen die cannabis smokkelde via taxichauffeur krijgt vijf jaar cel

Bij een huiszoeking werden tal van verdovende middelen aangetroffen. © Pixabay
Redactie KW

Een 32-jarige Tsjetsjeen is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan vier effectief, voor grootschalige cannabis- en cocaïnehandel.

Op 18 januari 2021 werd Ruiseledenaar Z.J. (21) opgepakt voor drugsverkoop. De man verklaarde dat hij dealde onder druk van Shamil G., een 32-jarige Tsjetsjeen uit Oostende die hem als loopjongen had ingeschakeld om oude schulden af te lossen. Z.J. werd immers in 2020 al eens veroordeeld voor drugsverkoop en G. was toen zijn leverancier.

Shamil G., die een ellenlang strafblad meezeult, was zes dagen voor de arrestatie van de Ruiseledenaar al in de boeien geslagen na een huiszoeking waarbij tal van verdovende middelen werden aangetroffen. Volgens het parket verhandelde hij 61 kg cannabis en 1,7 kg cocaïne. De rechter verklaarde uiteindelijk ‘slechts’ 125.000 euro verbeurd.

Taxi

Z.J. kreeg twee jaar voorwaardelijke celstraf en ging niet in beroep. Shamil G., die 40 maanden effectief kreeg, tekende wel beroep aan. Zijn advocaat vroeg een straf met uitstel. Maar de procureur-generaal vorderde vijf jaar effectief. “Hij werd in het verleden al drie keer veroordeeld, waaronder twee werkstraffen. Hoeveel keer moeten we hem nog over zijn bolleke aaien?”

In de zaak stond ook een 30-jarige Bruggeling terecht in wiens taxi een koffer met drugs werd aangetroffen. De man beweerde dat hij niet wist wat er in de koffer stak, maar de rechter hechtte daar geen geloof aan en gaf hem een celstraf met uitstel. Ook de procureur-generaal in beroep vond het ongeloofwaardig dat hij niet wist dat hij cannabis vervoerde.

“Cannabis stinkt! Zelfs de politie rook het toen ze je taxi open deden. Waren het nog kalasjnikovs, ik kan er nog in komen, want die stinken niet.” Het hof verzwaarde de straffen naar 18 maanden met uitstel met een geldboete van 8.000 euro voor de taxichauffeur. Shamil G. kreeg vijf jaar cel, waarvan vier effectief. Door zijn onmiddellijke aanhouding blijft G. ook nog een tijd in de cel. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier