Tachtiger die samen met Blankenbergse zoon cannabis kweekte in vervallen chalet riskeert 37 maanden cel

Redactie KW

Door financiële problemen begon Blankenbergenaar Mario V. (64) op grote schaal cannabis te kweken in de vervallen vakantiewoning van zijn 84-jarige vader in Waasmunster. Die laatste was daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Nu riskeren de twee elk 37 maanden cel. “Mijn cliënt heeft kanker en wil het einde van zijn leven niet achter tralies slijten”, pleitte de advocaat van de tachtiger.

Geen loods in Wijtschate, maar een chalet in Waasmunster. Los van de locatie vertoont het verhaal van Ramon V. (84) en zijn zoon Mario V. (64) veel gelijkenissen met de populaire televisieserie ‘Eigen Kweek’. Door financiële problemen besliste Mario V., een Nederlander uit Blankenberge, in het voorjaar van 2020 om cannabis te kweken in de vervallen vakantiewoning van zijn vader. De tachtiger uit Sint-Niklaas werd een vijftiental jaar geleden al eens veroordeeld voor cannabisteelt in hetzelfde pand.

400 planten

Vader en zoon boerden goed, want in verschillende ruimtes op het domein langs de Grote Baan troffen de speurders op 22 februari vorig jaar in totaal liefst 400 cannabisplanten aan. “Die leverden in totaal zes oogsten op”, verduidelijkte procureur Nathalie Barzeele maandag in de Brugse rechtbank. Ze vroeg 37 maanden effectieve celstraf voor Mario en Ramon V. Hun vermeende opdrachtgever, Kaymen W. (30) uit het Nederlandse Waalwijk, riskeert eveneens 37 maanden cel.

Aan de grond

De advocaat van Mario V. vroeg een voorwaardelijke straf. “Hij heeft nooit cannabis verkocht”, pleitte meester Jan Dekersgieter. “Hij hield zich enkel bezig met de kweek. Door de coronacrisis zat hij financieel compleet aan de grond.” Ramon V. wou naar eigen zeggen enkel zijn zoon helpen. “Hij kreeg in ruil 3.000 euro”, pleitte meester Randall Huysentruyt. “Zelf had hij geen grote rol in de kweek. Hij zat vijf maanden in voorhechtenis en is nu door kanker bedlegerig. Hij wil het einde van zijn leven niet achter de tralies slijten.”

Kaymen W. ontkende zijn betrokkenheid bij de plantage met klem. “Zijn nummerplaat is inderdaad in de omgeving van de plantage gespot maar dat kaderde in een autoverkoop. Zelf is hij nooit gezien tijdens een observatie”, aldus advocaat Toon Deschepper. Ook R.T., de toenmalige partner van Mario V., staat terecht. De 71-jarige vrouw uit Sint-Niklaas hielp met de aanplant en kijkt aan tegen een celstraf met uitstel. “Ze heeft nooit geld ontvangen”, aldus haar advocaat.

De rechtbank doet uitspraak op 16 oktober. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier