Synthetisch drugslabo in Izegem ontmanteld: tien personen gearresteerd

In het labo in Izegem werd het kristallisatieproces uitgevoerd. Amfetamineolie (in dit geval aangemaakt op een andere locatie) wordt er vermengd met andere chemicaliën waardoor het kristallisatieproces op gang komt. Na het drogen wordt er versneden, meestal met cafeïne. Uit 1 liter amfetamineolie kan zo ongeveer 2,5 kg droog versneden speed gehaald worden. Gebruikers betalen circa 10 euro per gram speed.
Redactie KW

In een onderzoek, onder leiding van de onderzoeksrechter in Brugge, zijn op 13 september acht Polen en twee Belgen van hun vrijheid beroofd bij huiszoekingen in Brugge, Izegem en Moorslede. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge en Veurne.

In Izegem is een actief druglabo ontmanteld. De zoekingen kaderden in een onderzoek naar de handel in en fabricatie van synthetische drugs dat de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen eind vorig jaar opstartte.

Voor de huiszoekingen en arrestaties werkte de FGP van West-Vlaanderen samen met de PZ Arro Ieper en met de dienst hondensteun en de Clan Lab Response Unit (CRU) van de Federale Politie. Het CRU verleent steun bij tussenkomsten op clandestiene sites voor synthetische drugsproductie en heeft expertise rond afstappingen op gevaarlijke plaatsen waar chemicaliën zijn opgeslagen of waar een labo in werking is. Een chemische proces kan immers niet zomaar worden stilgelegd.

In het synthetisch labo werd ruim 3 kg speed aangetroffen. In een diepvriezer in een woning is circa 1 kg speed gevonden. Verder zijn grotere gebruikershoeveelheden speed en cannabis en wat cocaïne, circa 10.000 euro cash geld, versnijdings- en verpakkingsmateriaal en kweekbenodigdheden voor cannabis in beslag genomen.

Het druglabo zal na sporenopname verder ontmanteld worden. Zes verdachten worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Brugge die over hun eventuele aanhouding zal beslissen. Het onderzoek wordt verder gezet.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.