https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stad Diksmuide wil 13.952 euro van Nederlanders voor sanering drugslabo Dodengang

© (Foto JH)
Redactie KW

De stad Diksmuide eist in de rechtbank in totaal 13.952 euro van zes veroordeelde Nederlanders. Die runden een drugslabo in café Dodengang langs de Ijzer in Diksmuide. “Het kostte de stad zoveel om de verontreinigde waterloop en de omgeving achter het café te saneren “, zegt de advocaat.

Begin juli 2019 vielen de speurders binnen in café Dodengang langs de Ijzer in Diksmuide. Het café is vooral populair bij wielertoeristen en wandelaars. In de kelder van het café vonden echter heel wat andere activiteiten plaats. Er werd een heus drugslabo aangetroffen. Er was een badkuip gevuld met vloeistof, er stond een gaswasser verbonden met twee bain-maries en 20 blauwe vaten met 220 liter chemische producten.

Volgens deskundigen kon er zo 486 kilogram amfetaminepasta gemaakt worden, voor de aanmaak van honderdduizenden euro’s aan speed. Cafébaas Eric S. kreeg 3 jaar cel, vijf andere beklaagden tussen 18 maanden en 4 jaar cel. Er is echter nog een uitloper van de zaak. Het bleek dat het drugsafval van het lab geloosd werd in de omgeving en de waterloop achter het café. Stad Diksmuide stond in voor die sanering.

Kost van 13.952 euro

De sanering van de sterk vervuilde waterloop duurde lange tijd. “De stad nam al de kosten voor de analyse en de sanering op zich en komt aan een totaalbedrag van 13.952 euro”, zegt hun advocaat. “We eisen dat terug van de beklaagden. Men stelt dat zij niet verantwoordelijk zijn omdat ze niet veroordeeld werden voor een milieumisdrijf maar het lijkt me heel duidelijk dat een causaal verband is met hun drugslab.” Vonnis op 5 oktober. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten