Rechter mild voor druggebruiker die trucker wil worden

Redactie KW

Een 22-jarige jongeman uit Koksijde die droomt van een leven als trucker kreeg daar de kans toe van de strafrechter in Veurne. Hij riskeerde een celstraf voor het bezit van drugs maar de rechter gaf hem een laatste kans.

De jongeman uit Koksijde stond terecht in twee zaken waarvoor hij eerder al eens mild gestraft werd. Op 22 maart 2019 kreeg hij de gunst van de opschorting nadat hij als vandaal betrapt werd op het spuiten van graffiti. Op 18 oktober kreeg hij dan weer 4 maanden cel met uitstel voor het bezit van cannabis. R.D. kreeg de uitdrukkelijke voorwaarde om voortaan drugs links te laten liggen. “Desondanks zijn er tekens van verder druggebruik”, stelde de procureur.

“Hij moest nu negatieve testen voorleggen maar die van juli ontbreekt. Schrik voor wat we te zien gaan krijgen? En bovendien werd hij op 8 september bij een verkeerscontrole betrapt met een minieme hoeveelheid cannabis en een onbekende stof. Het is genoeg geweest, hier stopt het. Anders maakt justitie zich belachelijk als we opnieuw kansen geven. Ik hoor dat je grote droom is om trucker te worden. Ik mag er niet aan denken dat jij onder invloed met zo’n gevaarte rijdt.”

De advocaat van R.D. en de jongeman zelf haalden alles uit de kast om de rechter te overtuigen. “Het is mijn ultieme droom om trucker te worden. Ik ben goed bezig en sta er amper enkele maanden vanaf. Neem me dit niet af.” De rechter gaf hem toch een allerlaatste kans en legde geen effectieve celstraf op. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier