Procureur-generaal richt Kalasjnikov op beklaagden om vijf jaar cel te vorderen

Redactie KW

Twee Albanezen riskeren vijf jaar cel voor een grootschalige cocaïne- en wapenhandel. De procureur-generaal haalde in de rechtszaal een Kalasjnikov boven. “Jullie denken er niet aan wat dit teweeg brengt!”

Het onderzoek naar de bende startte al in 2013 en was vooral gericht op het opdoeken van een bende die cafés en dancings in West-Vlaanderen afperste. In ruil voor bescherming moesten horeca-uitbaters in Izegem en Roeselare, maar ook ver daarbuiten, geld betalen. Via telefoontaps, undercoveragenten en verborgen microfoons kregen ze zicht op de bende. Hun vaste afspreekplaats was Café ’t Stil Ende in Izegem. Ze pochten dat ze twee kilo cocaïne per maand verkochten en verkochten ook een kalasjnikov’s. In de zomer van 2015 werden een achttal bendeleden ingerekend, voornamelijk van Albanese afkomst. Bij een huiszoeking werden 683 gram cocaïne en drie kalasjnikovs gevonden in een garagebox van Alban C. in Ledegem.

Kopstukken A.C. uit Kortemark en A.L. uit Izegem kregen in eerste aanleg 42 maanden cel maar gingen in beroep. Omdat de feiten al van zes jaar geleden dateren en hun leven intussen op de rails hebben inclusief een eigen huis, vast werk en jonge kinderen, vragen beiden een erg lichte straf. Maar procureur-generaal Peter De Smet in Gent was niet onder de indruk. Hij haalde een Kalasjnikov van onder zijn bank en somde intussen de aanslagen in Frankrijk en Brussel op en het aantal slachtoffers. Toen hij het geweer ontgrendelde en op de beklaagden richtte, zorgde de droge klik voor een schok door de zaal. Er werden vier van dergelijke wapens aangetroffen bij de bende.

“Een vijfde was al verkocht en een van de vier was op weg naar een man van Afrikaanse afkomst in Lille. Wat denk je dat die er ging mee doen? Aan de drugsverkoop besteedde hij minder aandacht, maar hij vorderde voor de Kalasjnikov’s een jaar per wapen, dus vijf jaar in totaal. “De straf in Groot-Brittannië is tien jaar per wapen. Voor vijf van dergelijke wapens, mag je dus sowieso rekenen op levenslang!”, vergelijk de procureur-generaal de straffen. “Maar jullie denken er niet eens aan wat dit wapen in eerste instantie teweeg brengt! Een magazijn van zestig kogels worden afgevuurd op drie seconden tijd en dit met een snelheid van 700 meter per seconde. Dit wapen is effectief in het zaaien van dood en verderf!” Uitspraak op 23 juni. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier