Politie doet inval bij CNH in kader van drugsonderzoek: twee werknemers ontslagen

De vestiging van CNH in Zedelgem.
Redactie KW

Bij Case New Holland in Zedelgem, constructeur van landbouwmachines met 2.400 werknemers, is de politie vrijdag binnengevallen in het kader van een drugsonderzoek. In twee lockers werd effectief drugs gevonden. Twee werknemers zijn op staande voet ontslagen. “Wij waren intern getipt over ongeoorloofde transacties op de werkvloer”, zegt HR-manager Luc Nauwynck. “Dus wij hebben als bedrijf onze verantwoordelijkheid genomen.”

Bij Case New Holland werken zo’n 2.400 werknemers. Het bedrijf maakt landbouwmachines en voert daarbij zware montage-activiteiten uit. Veiligheid staat dan ook voorop, maar die bleek de laatste tijd her en der in het gedrang te komen. “Ik werd intern getipt over bepaalde transacties binnen het bedrijf”, zegt Luc Nauwynck, de HR-Manager bij CNH. “Wij kunnen niet tolereren dat verdovende middelen op onze werkvloer rondgaan. Daarvoor zijn de activiteiten die we uitvoeren veel te gevaarlijk. We wisten met voldoende zekerheid dat de transacties waarvan sprake effectief gebeurden, dus hebben we onze verantwoordelijkheid opgenomen.”

Het bedrijf schakelde de politie en een drugshond in die zowat alle ruimtes doorzocht. Bij twee lockers gaf de hond duidelijk aan dat hij iets rook. Die werden opengebroken en er werden inderdaad drugs aangetroffen. “We stelden vast dat twee mensen middelen bij zich hadden die in een bedrijf niet thuishoren”, aldus de HR-manager. “Ons arbeidsreglement verbiedt om alcohol en verdovende middelen op het fabrieksterrein binnen te brengen. Dus die mensen zijn meteen ontslagen.”

Het gaat om een tijdelijke werknemer die een jaar in dienst is en een andere werknemer met een vast contract. Nog drie andere kasten zijn opengebroken. In eentje daarvan zijn nog duidelijke sporen van drugs aangetroffen, in de twee andere bleken de zoekingen negatief.

Het bedrijf zit verveeld met de ontdekking, maar wijst er ook op dat er meer dan 2.000 mensen werken. “Wij zijn dan ook niet vrij van mensen met slechte intenties op dat vlak”, klinkt het. “Maar het is belangrijk dat je actie onderneemt van zodra je op de hoogte gebracht wordt. Wij kunnen en zullen dergelijke praktijken hier nooit tolereren.” De kans dat er in de toekomst nog gelijkaardige acties zullen plaatsvinden is dan ook behoorlijk reëel.

(BB/TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.