Oostendenaar vindt inspiratie in Eigen Kweek: ‘Mister Silver’ riskeert zware celstraf voor verkoop 180 kilogram cannabis

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 31-jarige Oostendenaar, in het drugsmilieu bekend als ‘Mister Silver’, riskeert in de Brugse rechtbank 52 maanden cel voor de verkoop van liefst 180 kilogram marihuana, verboden wapenbezit en prostitutie. “Ik zag in Eigen Kweek hoe je snel geld kan verdienen met cannabis. Maar het ontspoorde compleet.”

In de zomer van 2018 drongen drie tieners binnen in de woning van hun drugsdealer in de Kairostraat in Oostende. Ze wisten dat de man op reis was en hoopten er drugs en geld te kunnen stelen. Maar de politie kon het trio klissen. Opmerkelijk: de daders hadden de nacht voordien al hun slag proberen slaan, maar waren toen per vergissing in het huis van de buren beland. De jongelui, die voor de inbraak elk 200 uur werkstraf kregen, brachten de speurders op het spoor van R.P. (31), in het Oostendse drugsmilieu gekend als ‘Mister Silver’ of ‘Green Marshall’.

180 kilo op een jaar

Bij een huiszoeking in de woning van R.P. in oktober 2018 troffen de speurders naast 400 gram cannabis ook een vuurwapen met munitie aan. Volgens het parket brachten R.P. en zijn Filippijnse vriendin A.S. op een jaar tijd liefst 180 kilogram cannabis aan de man. “De beklaagde bevoorraadde zich per kilo bij een Nederlandse bende en liet de drugs leveren via koeriers”, verduidelijkte de procureur. “Met de winsten maakten hij en zijn vriendin dure reisjes naar Hong Kong of kochten ze dure handtassen en schoenen.”

Met de winsten maakten hij en zijn vriendin dure reisjes naar Hong Kong

Tijdens de huiszoeking troffen de speurders ook een soort ‘businessplan’ aan waaruit bleek dat R.P. zijn handel in juni 2018 grotendeels had overgelaten aan zijn Oostendse kompaan K.P. (46), bijgenaamd ‘Escobar’, en zijn vriendin S.V. (32). Het koppel zou tussen juni en december 2018 om en bij de 73 kilogram cannabis hebben verhandeld. Per verkochte kilo moesten ze wel nog 300 euro geven aan R.P.

Ontspoord

Voor de drugshandel en de wapens riskeert R.P. 40 maanden cel. Voor exploitatie van twee prostituees riskeert hij nog eens een jaar cel. R.P. vroeg de vrijspraak voor zijn rol als pooier en een straf met uitstel voor de overige feiten. “Mijn cliënt zat tien maanden in voorhechtenis en heeft de voorwaarden van zijn vrijlating perfect nageleefd”, benadrukte zijn advocaat Yen Buytaert. R.P. gaf toe dat hij fouten maakte. “Ik zag in het televisieprogramma Eigen Kweek hoe je snel geld kon verdienen met cannabis. Maar het is compleet ontspoord”, zuchtte hij.

Uitspraak in juni

De partner van R.P. riskeert een jaar cel. Voor K.P. en zijn vriendin vroeg de procureur respectievelijk drie jaar en achttien maanden cel. Nog twee andere handlangers riskeren tot achttien maanden cel. De procureur vroeg om in totaal ruim 200.000 euro winsten verbeurd te verklaren. De uitspraak volgt op 7 juni. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.