Minder drugsbezit op West-Vlaamse scholen, maar verdachten zijn steeds jonger

In driekwart van de gevallen gaat het om cannabis.©jopstock Getty Images
In driekwart van de gevallen gaat het om cannabis.©jopstock Getty Images
Redactie KW

Sinds 2017 tekent zich een licht dalende trend af in het aantal vaststellingen van drugsbezit op West-Vlaamse scholen. Dat is opvallend, aangezien er nauwelijks beweging zit in de nationale cijfers. De verdachte jongeren zijn wel steeds jonger. In 2016 was de gemiddelde leeftijd nog 18,4, in het eerste trimester van 2020 was dit 16,5. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

“Ik heb een gemengd gevoel bij deze cijfers,” reageert Demon. “Aan de ene kant merken we dat de aanpak van drugs op school in West-Vlaanderen vruchten afwerpt. Het aantal vaststelling is de afgelopen vier jaar traag maar gestaag gedaald. Aan de andere kant baart de steeds jongere leeftijd van verdachten me zorgen. Jongeren komen blijkbaar op steeds jongere leeftijd op school in aanraking met drugs. Dit toont dat we al op vroege leeftijd scholieren preventief moeten informeren over de risico’s en gevaren van drugs. Daarnaast moeten scholen waakzaam zijn wanneer druggerelateerde problemen zich voordoen. Tenslotte moeten leerlingen die in contact komen met drugs met de juiste deskundigheid begeleid worden.”

In 2017 werden in West-Vlaanderen nog 63 feiten geregistreerd. Dit cijfer zakte van 54 in 2018 tot 43 in 2019. Met slechts 12 vaststellingen in het eerste trimester van 2019 lijkt deze trend zich door te zetten in 2020. West-Vlaanderen doet het hierbij beter dan de rest van het land. De nationale cijfers tonen immers een stabiel aantal vaststellingen. In 2019 ging het om een totaal aantal van 528 vaststellingen, een lichte stijging tegenover 516 in 2018.

In de gemiddelde leeftijd van de verdachten in West-Vlaanderen is echter ook een daling merkbaar:

De meeste feiten werden in 2019 geregistreerd binnen de politiezones Brugge en VLAS (Kortrijk, Kuurne en Lendegem). In 77 procent van de gevallen gebeurde dat in middelbare scholen. Vijf incidenten deden zich voor in internaten en één in het lager onderwijs. 81 procent van de geïdentificeerde verdachten was mannelijk. Dit cijfer is afgelopen jaren vrij stabiel gebleven.

In ruim driekwart van de gevallen (77 procent) ging het om cannabis. Er was verder één incident met cocaïne en één met een als drugs geclassificeerd medicijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier