Man riskeert vier jaar cel na dodelijke brand in Brugse woning met cannabisplantage

Redactie KW

Een Roemeense man uit Oosterzele riskeert in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf voor cannabiskweek en onopzettelijke doodslag. Toen zijn huurwoning in de Brugse binnenstad anderhalf jaar geleden uitbrandde trof de politie er meer dan duizend cannabisplanten aan. Een maand later werd op zolder ook het verkoolde lichaam aangetroffen van een Albanese plukker.

Op 23 april vorig jaar brak ’s nachts brand uit in een woning langs de Schuttersstraat in de Brugse binnenstad. Toen de brandweer arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak. De woning brandde uit maar tijdens de bluswerken trof de brandweer de restanten aan van liefst 1.209 cannabisplanten, verdeeld over de verschillende verdiepingen. De plantjes leidden de speurders ook meteen naar de oorzaak van de brand: een kortsluiting in de amateuristische elektrische installatie waarmee de drugskwekers illegaal stroom aftakten.

In de woning, die officieel leegstond, was op het eerste zicht niemand aanwezig. Tot de zus van de Albanese Brusselaar M.X. haar broer als vermist opgaf. “Een maand na de brand werd het verkoolde lichaam van de man aangetroffen onder het puin op de zolderverdieping”, verduidelijkte procureur Fien Maddens maandag tijdens het proces. “Dankzij vingerafdrukken kon zijn identiteit achterhaald worden. De man bleek in de woning als cannabisplukker aan de slag.”

Onderzoek wees uit dat Robert O. (27) uit Oosterzele het huurcontract voor de woning had afgesloten met een valse identiteitskaart, waarop zijn foto stond. De Roemeen betaalde de huur elke maand cash en zijn wagen werd in de drie maanden voor de brand 84 keer in Brugge gespot door een camera. De wagen stond op naam van zijn vriendin R.I. (33). Volgens het parket was zij aanwezig bij het afsluiten van het huurcontract en vergezelde ze ook een paar keer haar partner toen die M.X. van eten kwam voorzien.

Het koppel werd voor de rechtbank gedaagd wegens cannabiskweek, diefstal en onopzettelijke doodslag. De procureur vroeg vier jaar cel voor Robert O. en een jaar cel voor zijn vriendin. Volgens zijn advocaat treft O. geen schuld aan de dood van de plukker. “Uit niets blijkt dat mijn cliënt de elektriciteit voor de plantage had geïnstalleerd”, pleitte meester Dimitri De Beco. “Hij had daar de kennis niet voor en was ook helemaal geen spilfiguur. De leider zou toch nooit diegene zijn die zijn gezicht toont bij het afsluiten van het huurcontract? Mijn cliënt woont al sinds 2004 in België maar toen hij met schulden kampte nam hij de verkeerde beslissing door in zee te gaan met enkele Albanezen. Hij bood logistieke ondersteuning, meer niet.”

R.I. ging voluit voor de vrijspraak. “Mijn cliënte verrichtte niet de noodzakelijke hulp die nodig is om te kunnen spreken van mededaderschap”, pleitte haar advocaat Thomas Gillis. “Misschien wist ze dat haar vriend met illegale zaken bezig was, maar op zich is dat niet voldoende om haar hier te veroordelen.” De uitspraak volgt op 18 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.