Man (28) vraagt in beroep straf met uitstel voor ripdeal

Redactie KW

Een 28-jarige Blankenbergenaar vraagt in beroep een straf met uitstel voor een diefstal met geweld op een drugsdealer in Blankenberge. Een tweede betrokkene vraagt in beroep de vrijspraak. “Hij wist niet wat het plan was.”

Met zijn kledij vol modder en gras stapte het slachtoffer op 2 februari vorig jaar het politiekantoor van Blankenberge binnen. Hij verklaarde hoe hij door twee mannen overvallen was tijdens een drugsdeal. Hij had 25 gram cannabis meegebracht voor een vrouw uit Blankenberge, maar in de plaats van geld had hij rake klappen gekregen en werd zijn tasje van Louis Vuitton met daarin 90 euro en een gsm gestolen. Zijn drugs had hij evenwel mogen houden.

Onderzoek leidde de speurders naar zes twintigers, die vanuit het appartement van J.B. (27) in Duinbergen in twee wagens naar Blankenberge waren afgezakt voor een zogenaamde ripdeal. Uit hun gesprekken in de cel konden de speurders afleiden dat J.B. en Bruggeling N.A. het slachtoffer hadden afgetuigd. Zeebruggeling S.D. en Bruggelinge S.M., de vriendin van N.A., waren als chauffeurs in de auto’s blijven zitten. Ook L.V., de vriendin van J.B., was niet uitgestapt. Zij had de cannabis nochtans besteld.

Volgens J.B., die op het moment van de feiten onder voorwaarden stond, was het de bedoeling om de dealer een lesje te leren omdat hij drugs verkocht aan zijn vriendin en aan minderjarigen. J.B. en N.A., die de slagen toebrachten, kregen respectievelijk twee jaar effectieve en twee jaar voorwaardelijke celstraf. S.D. kreeg een jaar cel, waarvan de helft met uitstel. L.V. en S.M. kregen respectievelijk 120 uur werkstraf en opschorting van straf. In de zaak stond ook nog een 27-jarige man uit Menen terecht, maar hij werd vrijgesproken. Enkel J.B. en S.D. gingen in beroep. J.B. kreeg begin november nog 18 maanden met uitstel onder voorwaarden van het hof van beroep. Hij vraagt daarom die kans verder te zetten en in deze zaak ook een straf met uitstel onder dezelfde voorwaarden. S.D. vraagt echter de vrijspraak. “Hij wist niet wat de bende van plan was. Hij heeft er zich ook niet mee gemoeid en is niet uitgestapt”, aldus zijn advocaat.

De procureur-generaal gelooft het niet. “Zogezegd met zes man in twee wagens rijden om naar een nachtwinkel te gaan, dat gelooft niemand toch niet? Tuurlijk wist iedereen in beide wagens wat het plan was.” Hij vorderde 18 maanden cel voor S.D. “Het irriteert mij dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt!” Voor J.B. is hij akkoord dat de straf met uitstel onder voorwaarden wordt opgelegd. Uitspraak op 14 juni. (OSM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier