Mama (27) die in cel zat met 11 maanden oude baby mag gevangenis verlaten na gunst van de rechter

Redactie KW

De 27-jarige M.L. uit Nieuwpoort mag de gevangenis verlaten, nadat ze sinds vier maanden in voorhechtenis zit met haar intussen 11 maanden oude baby. Ze kreeg namelijk de gunst van de probatie-opschorting verleend door de Veurnse strafrechter na handel in drugs. Haar vriend T.D. werd tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld, waarvan de helft effectief. Hun namen doken op in een groot drugsdossier tussen Nederland en Antwerpen.

Er liep al een lokaal onderzoek tegen de 24-jarige T. D. over cannabis- en cocaïnehandel. Aan de woning van het koppel doken meermaals gekende druggebruikers op, dus startte de politie dit voorjaar met telefoontaps. T. D. werd verhoord en gaf toe dat hij af en toe cocaïne en cannabis ‘regelde’ voor vrienden en collega’s bij CNH in Zedelgem. Hij zou zich voor de rechtbank moeten verantwoorden, maar toen het parket de dagvaarding wou versturen, kwam net nieuwe politionele info binnen vanuit Antwerpen.

Grootmoeder met gezondheidsproblemen

Ook via telefoontaps doken de namen van T. D. en vriendin M. L. (27) op in een groot dossier rond het verhandelen van kilo’s cannabis tussen een leverancier uit Nederland en een grote dealer uit Antwerpen. Het koppel belandde in voorhechtenis en hun dochtertje, toen zeven maanden oud, werd bij de grootmoeder geplaatst. Maar toen die met gezondheidsproblemen kampte, moest het kindje noodgedwongen naar de gevangenis bij de mama. Het koppel zat tot op hun proces, twee weken geleden, al vier maanden in voorhechtenis. Het OM vorderde 18 maanden cel voor T.D. en 12 maanden cel voor zijn vriendin.

Tijdens de verhoren en het proces werd duidelijk dat het koppel vooral tussenpersonen waren, omdat de Nederlander niet rechtstreeks wou handelen met de Antwerpenaar. Ze kregen cannabis als tegenprestatie. “Ik wil mijn leven zo snel mogelijk herpakken en vrijkomen uit de gevangenis, voor mijn dochtertje. Zo mag ze niet opgroeien. Ik heb enorm veel spijt”, sprak de vrouw op het proces. Haar advocaat Kris Vincke stelde dat ze haar opleiding als verpleegkundige niet kon afmaken door de voorhechtenis en vroeg de opschorting van straf, opdat ze later nog werk zou vinden met een blanco strafblad.

Strikte voorwaarden

De rechter had oren naar de smeekbede en verleende afgelopen dinsdag, bij het vonnis, de probatie-opschorting. Dat betekent dat ze schuldig is maar geen straf krijgt. Er zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Als ze die niet volgt gaat ze opnieuw naar de rechtbank. Haar vriend T.D. komt er minder goed vanaf. Hij kreeg 20 maanden celstraf waarvan de helft met probatie-uitstel. Hij moet ook 8.000 euro boete betalen. De rechter nam mee in zijn oordeel dat hij ook cannabis op zak had in zijn cel tijdens zijn voorhechtenis. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier